ΑΘΗΝΑ
17:01
|
19.04.2024
"Οι ελληνικές ανησυχίες ταυτίζονται με εκείνες της E.E. Η Ευρωπαϊκή μας αλληλεγγύη είναι πολύ ισχυρή" διαβεβαίωσε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μήνυμα αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα έστειλε από τις Καστανιές του Έβρου ο Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας πως “τα ελληνικά συμφέροντα είναι ευρωπαϊκά συμφέροντα”.

” Οι ελληνικές ανησυχίες ταυτίζονται με τις ανησυχίες της E.E. Η Ευρωπαϊκή μας αλληλεγγύη είναι πολύ ισχυρή” υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της σημερινής τους επίσκεψης στο Φυλάκιο 1, στις Καστανιές Έβρου.

“Ήθελα να έρθω εδώ και να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ”, διευκρίνισε και πρόσθεσε πως μετά την επίσκεψη αντιλήφθηκε καλύτερα την κατάσταση που αντιμετώπισε η Ελλάδα.

“Μοιραζόμαστε την ανησυχία σας, συζητήσαμε πώς θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τη δυναμική της κλιμάκωσης της έντασης”, τόνισε εξηγώντας ότι στις απογευματινές συναντήσεις στην Αθήνα “θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια κοινή ατζέντα προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία σε αυτά τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και να αναζητήσουμε τον διάλογο με την Τουρκία προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και να ενισχύσουμε την περιφερειακή σταθερότητα”.

“Κανείς περισσότερο από την Ελλάδα δεν έχει πιο σημαντικούς λόγους να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία γιατί στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες. Άλλωστε γι’ αυτό έγινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να γίνουμε καλοί γείτονες”, έκρινε προσθέτοντας πως θα “είναι προς όφελος της ΕΕ, της Τουρκίας και της Ελλάδας “να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις τρέχουσες δυσκολίες και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας”.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας διεμήνυσε προς την Τουρκία ότι “δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε υπό καθεστώς απειλών ή να βοηθήσουμε στη νομιμοποίηση των συνεχών παραβιάσεων εκ μέρους της Τουρκίας».

“Η μεταμφίεση, σήμερα, των κανονιοφόρων του 19ου και 20ου αιώνα σε κόκκινα και άσπρα γεωτρητικά πλοία, δεν μπορεί να ξεγελάσει τη διεθνή κοινότητα” σημείωσε, τονίζοντας ότι η Τουρκία “παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ και του ευρωπαϊκού μας εταίρου, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραβιάζει σχεδόν καθημερινά τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας και τα χωρικά της ύδατα, πραγματοποιώντας, μεταξύ άλλων, υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές εδώ στον Έβρο και το Αιγαίο με οπλισμένα πολεμικά αεροσκάφη”.

Όσον αφορά στο καυτό μέτωπο της Λιβύης, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η Τουρκία περιφρονώντας και πάλι τη διεθνή νομιμότητα “παραβιάζει κατάφωρα το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό να επιτύχει τις νέο-οθωμανικές της βλέψεις”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα