ΑΘΗΝΑ
04:06
|
27.04.2024
Μάχη ενάντια στην πετρελαιοβιομηχανία δίνουν οι ιθαγενείς στο Περού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μάχη ενάντια στην πετρελαιοβιομηχανία δίνουν οι ιθαγενείς στο Περού, καθώς προσπαθούν να πετύχουν τη νομοθετική προστασία των τροπικών δασών του Αμαζονίου.

Καθώς η πανδημία του κορονοϊού απειλεί θανάσιμα τις απομονωμένες κοινότητες, το Κογκρέσο του Περού εξετάζει αν θα ψηφίσει με ταχείες διαδικασίες ένα νόμο που θα θέσει υπό αυστηρό έλεγχο την πρόσβαση στις περιοχές των ιθαγενών στα σύνορα με τον Ισημερινό και τη Βραζιλία.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα αντιτίθεται στον νόμο, αλλά μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου οι ισορροπίες στο Κογκρέσο έχουν μεταβληθεί και είναι δυνατό να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ψήφοι.

Σε συνάντησή τους με τον πρόεδρο οι ηγέτες των ιθαγενών ζήτησαν φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση την Πέμπτη, αλλά βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος άφησαν να εννοηθεί ότι θα εξαντλήσουν κάθε χρονικό περιθώριο που έχουν στη διάθεσή τους.

Οι εταιρείες ενέργειας αντιτίθενται στο νέο νόμο, καθώς κλείνει τα παραθυράκια που ακύρωναν στην πράξη τη νομοθεσία του 2006 που υποτίθεται πως προστάτευε τους ιθαγενείς.

Οι υποστηρικτές του νόμου θεωρούν πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, επειδή φοβούνται πως αν παρέλθει η πίεση από την πανδημία του κορονοϊού θα είναι δύσκολο να συγκεντρώσουν την απαραίτητη υποστήριξη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα