Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν προειδοποιεί το Ισραήλ ότι η προσάρτηση τμήματος της Δυτικής Οχθης θα “πλήξει” τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι το Παρίσι παραμένει “αποφασισμένο” να αναγνωρίσει “όταν έρθει η ώρα” παλαιστινιακό κράτος.
“Αν υποτεθεί ότι οι προσπάθειές μας δεν ευοδωθούν, ετοιμαζόμαστε να αντιδράσουμε. Μία απόφαση τέτοιας βαρύτητας δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση”, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας κατά την διάρκεια συζήτησης στην γαλλική Γερουσία σχετικά με την προοπτική της προσάρτησης.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Μπενιαμίν Νετανιάχου θα παρουσιάσει από την 1η Ιουλίου τη στρατηγική της για την εφαρμογή όσων προβλέπει το σχέδιο του ρεπουμπλικανού προέδρου Τραμπ για το Μεσανατολικό, δηλαδή την προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη (30% της Δυτικής Όχθης) και 130 οικισμών και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους σε ό,τι απομείνει.
Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ, είχε χαρακτηρίσει τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο μεταξύ Τραμπ και Νετανιάχου αλλά και του ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γκαντς “προσπάθεια αποπροσανατολισμού” και είχε απορρίψει το σχέδιο εκ προοιμίου κρίνοντας ότι τα προτεινόμενα μέτρα αντίκεινται στα συμφέροντα των Παλαιστινίων.
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, είχε διαμηνύσει τον Μάϊο ότι “η Παλαιστινιακή Αρχή αποσύρεται από όλες τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ”.
Ο Μαχμούντ Αμπάς είχε προειδοποιήσει ότι η προσάρτηση μέρους της Δυτικής Όχθης θα εξαλείψει κάθε πιθανότητα να υπάρξει ειρήνη. Ταυτόχρονα κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι υποθάλπει τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης και προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις απόπειρες προσάρτησης κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.
“Αν οι Ισραηλινοί αποφασίσουν να προχωρήσουν στην διαδικασία προσάρτησης, θα είμαστε υποχρεωμένοι να αντιτάξουμε μέτρα που θα έχουν συνέπειες στις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη μέλη της και το Ισραήλ”, προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να επανεξετάσει την “συμμετοχή του Ισραήλ και διάφορα προγράμματα συνεργασίας” και “να ενισχύσει τον έλεγχο επί της προέλευσης των εισαγομένων προϊόντων”, σημείωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, παραδεχόμενος ότι η απροθυμία ορισμένων κρατών μελών της Ενωσης (Ουγγαρία Πολωνία…) για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ισραήλ θα περιπλέξει την λήψη απόφασης από την ΕΕ.