ΑΘΗΝΑ
19:20
|
25.04.2024
Πάνω από 22.000 παιδιά κάτω των 18 ετών έγιναν θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων στην Κολομβία κατά το 2019.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οκτώ στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας κατηγορούνται για τον φριχτό ομαδικό βιασμό 13χρονης, μέλος φυλής αυτοχθόνων.σύμφωνα με την ανακοίνωση των τοπικών αρχών που έγινε χθες, Τετάρτη 24/6.

Το κορίτσι “ήταν μόνο και μάζευε φρούτα” κοντά σε στρατόπεδο όταν οι στρατιώτες “την απήγαγαν και την κράτησαν όλη τη νύχτα” υποβάλλοντάς τη σε “σεξουαλική κακοποίηση”, δήλωσε ο κυβερνήτης των αυτοχθόνων Χουάν δε Ντίος Κεραγκάμα για τον αποτρόπαιο βιασμό της μικρής που έγινε την Κυριακή στην περιοχή Εμπέρα Τσαμί, στη δυτική Κολομβία.

Το γενικό επιτελείο και η κυβέρνηση καταδίκασαν την επίθεση ενώ περίπου τριάντα στρατιωτικοί που βρίσκονταν σε αυτή τη ζώνη πρόκειται να ανακριθούν.

Ο κτηνώδης βιασμός καταγράφηκε μία εβδομάδα μετά την έγκριση από το Κογκρέσο της αναθεώρησης άρθρων του Συντάγματος ώστε να καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη βιαστές και δολοφόνοι ανηλίκων ηλικίας μικρότερης των 14 ετών.

Το μέτρο αυτό όμως δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από τον πρόεδρο Ιβάν Ντούκε.

Ο πρόεδρος Ντούκε διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνησή του “δεν ανέχεται” παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που “αμαυρώνουν” την εικόνα του στρατού. Πρόσθεσε πως εάν οι στρατιώτες κριθούν ένοχοι, είναι έτοιμος να αποδεχθεί την καταδίκη τους σε ισόβια.

Πάνω από 22.000 παιδιά κάτω των 18 ετών έπεσαν θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων και 708 σκοτώθηκαν κατά το 2019 στην Κολομβία.

Οι φυλές των αυτοχθόνων της Κολομβίας καταγγέλλουν εδώ και δεκαετίες την ρατσιστική αντιμετώπισή τους από τον στρατό και τις ένοπλες οργανώσεις της ακροδεξιάς αλλά και της αριστεράς που καταπατούν τα δικαιώματά τους, εν μέσω του εμφυλίου πολέμου που κρατάει δεκαετίες και των συχνών συγκρούσεων για τον έλεγχο εδαφών.

“Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Το ζήτημα είναι δομικό”, επισήμανε η Άιντα Κιλκουέ, σύμβουλος για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Εθνικής Οργάνωσης Αυτοχθόνων της Κολομβίας (ONIC). Ο στρατός, πρόσθεσε, “μας βλέπει με ρατσιστικό, ξενόφοβο” μάτι, μιλώντας για “μια πανδημία ξενοφοβίας που αντίκειται στην ειρήνη”.

Στην Κολομβία ζουν περίπου δύο εκατομμύρια αυτόχθονες, μέλη 115 φυλών, από τα χιονισμένα βουνά στον βορρά ως το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στον νότο.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι οι αυτόχθονες στην Κολομβία είναι το 3,4% του συνολικού πληθυσμού. Πάνω από το 70% αυτών των ανθρώπων ζουν σε αγροτικές περιοχές και στα σημεία που έχουν οριστεί από το κράτος. Ωστόσο, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο αυτόχθονες δε ζουν σε αυτά τα σημεία, και τα συλλογικά τους δικαιώματα στην ιδιοκτησία γης δεν αναγνωρίζονται επίσημα.

Σύμφωνα με τον ONIC, αυτές οι κοινότητες απειλούνται με εξαφάνιση. Η ανησυχία είναι μεγαλύτερη για 32 φυλές, που αριθμούν πια λιγότερα από 500 άτομα η καθεμία, όπως οι φυλές Nukak, Tukano και Jiw.

Οι γυναίκες και τα παιδιά, ειδικά τα μέλη των φυλών των αυτοχθόνων και της Αφροκολομβιανής μειονότητας, είναι συχνά θύματα των αντίπαλων πλευρών του εμφυλίου και της σεξουαλικής βίας.

“Η σεξουαλική βία εναντίον των γυναικών είναι κοινή, διαδεδομένη, συστηματική και αόρατη πρακτική στο πλαίσιο της ένοπλης σύρραξης”, εξήγησε η Λεχαντρίνα Παστόρ Χιλ, σύμβουλος της ONIC για ζητήματα φύλου.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, AFP,

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα