ΑΘΗΝΑ
12:05
|
23.04.2024
Το νέο κατηγορητήριο έχει ακριβώς τα ίδια προβλήματα με το παλιό. Η επικοινωνία με την πηγή και η δημοσίευση δεν είναι έγκλημα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα επίθεση κατά του Τζούλιαν Ασάνζ πραγματοποιούν οι ΗΠΑ ενισχύοντας τις κατηγορίες εναντίον του.

Πρόκειται για κατηγορίες που στηρίζουν και δεν προστίθενται στις ήδη 18 διατυπωμένες για τις οποίες διώκεται ο ιδρυτής του WikiLeaks, διευκρινίζει το αμερικάνικο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι ο Ασάνζ στρατολόγησε χάκερ και συνωμότησε με μέλη των οργανώσεων LulzSec και Anonymous για να προχωρήσει σε “μη εγκεκριμένη πρόσβαση στο σύστημα πληροφορικής της κυβέρνησης μιας χώρας του ΝΑΤΟ”.

Σημειώνεται ότι η βρετανική δικαιοσύνη θα επαναλάβει την 7η Σεπτεμβρίου την εξέταση του αιτήματος για την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ, η οποία είχε αναβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ έτρεχε το Wikileaks το 2010, όπου και δημοσιεύτηκαν περισσότερα από 700.000 κυβερνητικά έγγραφα των ΗΠΑ τα οποία αποκάλυπταν λεπτομέρειες των αμερικάνικων πολιτικών, στρατιωτικών και διπλωματικών επιχειρήσεων κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αποσπάσματα δημοσιεύτηκαν από την New York Times, το Guardian, το Der Spiegel, την Le Monde and την El País, ενώ το αρχείο παρείχε βαθύτερες γνώσεις για τις διεθνείς λειτουργίες του αμερικάνικου κράτους από την εποχή που ο Daniel Ellsberg έδωσε τα Έγγραφα του Πενταγώνου στα μέσα ενημέρωσης το 1971.

Έκτοτε διώκεται στις ΗΠΑ, οι οποίες των κατηγορούν ότι έθεσε σε κίνδυνο πηγές των αμερικανικών υπηρεσιών.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Ασάνζ έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι η δίωξη είναι βασισμένη σε ψέματα και ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο Ασάνζ καθώς ίδιες ακριβώς αποκαλύψεις έχουν κάνει δημοσιογράφοι μεγάλων Μέσων, όπως οι New York Times και η El País. Αν ο Ασάνζ είναι στη φυλακή, το ίδιο θα έπρεπε να συνέβαινε και για εκατοντάδες δημοσιογράφους που έγραψαν για τις ίδιες υποθέσεις. Είναι παράλογο να κρατείται έγκλειστος μόνο αυτός.

Το WikiLeaks σε ανάρτησή του στο Twitter υπογραμμίζει πως το νέο κατηγορητήριο του Τραμπ έχει ακριβώς τα ίδια προβλήματα με το παλιό είναι “μια νέα άθλια προσπάθεια του υπουργείου Δικαιοσύνης να εξαπατήσει το κοινό”. Το να επικοινωνείς ως δημοσιογράφος με την πηγή σου και να δημοσιεύεις τη δουλειά σου δεν είναι έγκλημα.

Ο Ασάνζ παραμένει φυλακισμένος στη λονδρέζικη φυλακή υψηλής ασφαλείας Μπέλμαρς. Συνελήφθη στον Απρίλιο του 2019, αφού πέρασε επτά χρόνια κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει για να αποφύγει την έκδοσή του στις εκδικητικές ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα