ΑΘΗΝΑ
08:24
|
26.06.2024
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας παραδέχτηκε ότι μπορεί να έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι μπορεί να έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό, παρά το γεγονός ότι έχει βρεθεί αρνητικός σε όλα τα τεστ που του έχουν γίνει τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ο Μπολσονάρου έχει ήδη δηλώσει δύο φορές δημοσίως ότι έχει βρεθεί αρνητικός μετά τα τεστ, αλλά έδωσε δικαστική μάχη προκειμένου να εμποδίσει τη δημοσιοποίηση των νοσοκομειακών αποτελεσμάτων, κάτι που προκάλεσε ερωτήματα για το αν τελικά είχε μολυνθεί από τον ιό.  

Στο μεταξύ, η κρίση του Covid-19 στη Βραζιλία παραμένει στα κόκκινα. Στον τελευταίο ημερήσιο απολογισμό του Υπουργείου Υγείας καταγράφηκαν 1.141 θάνατοι και 39.483 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Η Βραζιλία θρηνεί πλέον συνολικά 54.971 νεκρούς, ενώ οι μολύνσεις στη χώρα ξεπερνούν τα 1,2 εκατομμύρια.

Οι θάνατοι στο Μεξικό ξεπέρασαν τους 25.000

Ο κορονοϊός καλπάζει συνολικά στη Νότια και κεντρική Αμερική, με την κυβέρνηση του Μεξικού να ανακοινώνει ότι ο αριθμός των νεκρών στη χώρα λόγω Covid-19 ξεπέρασε τους 25.000, ανώ τα κορύσματα είναι πλέον περισσότερα από 200.000.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι άργησε να πάρει μέτρα για την πανδημία και ότι βιάστηκε να επανεκκινήσει την οικονομία της χώρας – τα πρώτα κρούσματα στο Μεξικό καταγράφηκαν μόλις στις 28 Φεβρουαρίου και οι πρώτες επιχειρήσεις έκλεισαν στα τέλη Μαρτίου.

Από τις αρχές Ιουνίου, ο Ομπραδόρ εφάρμοσε σταδιακή άρση του lockdown, παρά τις ανησυχητικές καμπύλες μετάδοσης του ιού και τον αυξανόμενο αριθμό των θανάτων.

Αύξηση των κρουσμάτων και στην Ευρώπη μετά από μήνες

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΠΟΥ, η Ευρώπη κατέγραψε αύξηση στον αριθμό των μολύνσεων την εβδομάδα που διανύουμε, για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο μήνες.

Συνολικά 30 ευρωπαϊκές χώρες εμφάνισαν αύξηση των κρουσμάτων, με τις 11 από αυτές να μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως πιθανές εστίες αναζωπύρωσης του ιού. Οι τέσσερις, μάλιστα, είναι Βαλκανικές, στη γειτονιά μας – η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο. Οι υπόλοιπες είναι η Αρμενία, η Σουηδία, η Μολδαβία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και η Ουκρανία.

Στην Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός της Αντόνιο Κόστα ανακοίνσε ότι 19 συνοικίες στα βόρεια προάστια της Λισαβόνας ξαναμπαίνουν σε καραντίνα “για τουλάχιστον δύο εβδομάδες’. Στην Πορτογαλία που πληθυσμιακά είναι κοντά στην Ελλάδα, έχει περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους, αλλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες και κυμαίνεται μεταξύ 300 και 400, ενώ είχε πέσει σχεδόν στα 100 στις αρχές Μαΐου.

Στην Ισπανία ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Μάλαγα, όπου εντοπίστηκαν 89 κρούσματα σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών του Ερυθρού Σταυρού.

Αυξημένα νούμερα και στις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη 26/06 37.000 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο. Πρόκειται για αριθμό που παραπέμπει στο πικ της πανδημίας, στις πολύ δύσκολες για τις ΗΠΑ μέρες του Απριλίου.

Ο αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς σε 29 πολιτείες, ανάμεσά τους οι πολύ σημαντικές για την οικονομια της χώρας Καλιφόρνια, Τέξας και Φλόριντα.

Στο Τέξας, μάλιστα, ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ ‘πάγωσε’ την άρση των απαγορεύσεων σε ολόκληρη την πολιτεία. Σύμφωνα με το έκτακτο σχέδιο που ανακοίνωσε, οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη ανοίξει δεν θα ξανακλείσουν, αλλά θα λειτουργούν με πολύ αυστηρά κριτήρια, ενώ θα επιστρέψουν οι περιορισμοί στην εστίαση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα