ΑΘΗΝΑ
15:03
|
24.04.2024
Μιλάμε για την προστασία ανθρώπινων ζωών και δεν υπάρχει τίποτα πιο αμερικανικό από αυτό, δήλωσε ο Χοκ Νιούσομ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έναν μήνα μετά τον φριχτό θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ από το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν στη Μινεάπολη, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει την σκληρή γραμμή του ενάντια στο κίνημα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας που σαρώνει τις ΗΠΑ και στηρίζεται με διαμαρτυρίες παγκοσμίως.

Ο αμερικανός πρόεδρος με ανάρτησή στο Twitter, καταφέρθηκε χθες Πέμπτη εναντίον του Χοκ Νιούσομ, ηγετικού στελέχους του κινήματος Black Lives Matter, κατηγορώντας τον ότι διέπραξε “προδοσία”.

Αφορμή ήταν οι δηλώσεις του Χοκ Νιούσομ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News και συγκεκριμένα η απάντησή του σε ερώτηση, σχετικά με το κατά πόσο θεωρεί μερικές φορές τη βία απαραίτητη στο κίνημα κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ.

“Επειδή αυτή η χώρα είναι χτισμένη πάνω στη βία” απάντησε ο ακτιβιστής, κατηγορώντας για “υποκρισία” όλους όσοι κατηγορούν τους ακτιβιστές ότι χρησιμοποιούν βία.

“Αν τούτη η χώρα δεν μας δώσει αυτό που θέλουμε, τότε θα κάψουμε αυτό το σύστημα και θα αντικαταστήσουμε τους ηγέτες του” με ηγέτες που θεωρούμε ικανούς δήλωσε ο ακτιβιστής, προσθέτοντας ότι “θα μπορούσα να μιλάω μεταφορικά. Θα μπορούσα να μιλάω κυριολεκτικά” και πως αυτό “είναι ζήτημα ερμηνείας”.

“Αυτό είναι προδοσία, στάση, εξέγερση!” διαμαρτυρήθηκε ο Τραμπ αντιδρώντας στη δήλωση του Νιούσομ ενώ έσπευσε με δεύτερη ανάρτηση να υπενθυμίσει σε όλους την αγαπημένη του ατάκα περί καταστολής: “ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ” σημείωσε με κεφαλαία.

“Κανείς δεν μιλά για την κατάχρηση εξουσίας από τους αστυνομικούς” δήλωσε επίσης ο Νιούσομ τονίζοντας ότι το κίνημα αφορά στην προστασία ανθρώπινων ζωών και ότι δεν ύπάρχει τίποτα πιο “αμερικανικό από αυτό” και ότι είναι υποκριτικό η Αμερική να κατηγορεί το κίνημα ότι χρησιμοποιεί βία όταν “οι μαύροι αρχίζουν να μιλάνε για την υπεράσπιστη των ζωών τους” και να μην αντιδρά όταν “οι λευκοί αρπάζουν τα τουφέκια και πηγαίνουν στα έθνη μας και στις πρωτεύουσές τους”.

Ο Νιούσομ τόνισε επίσης ότι το κίνημα των διαμαρτυριών οδήγησε αφενός σε ειλικρινή πολιτικό διάλογο για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην αστυνομία και αφετέρου στη σύλληψη πολλών αστυνομικών που καταχράστηκαν την εξουσία τους.

Σημειώνεται ότι οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο απέρριψαν, ως διακοσμητικό, το σχέδιο νόμου των Ρεπουμπλικανών για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας, εγκρίνοντας χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων τη δική τους νομοθετική πρόταση, που ωστόσο δεν θεωρείται πιθανό να εγκριθεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα