ΑΘΗΝΑ
15:34
|
25.04.2024

«Μεγαλώσαμε, με την βεβαιότητα, ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να είναι μια Παγκόσμια δύναμη.  Αν  οι ΗΠΑ θέλουν να αποσυρθούν από τον ρόλο αυτό με την […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Μεγαλώσαμε, με την βεβαιότητα, ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να είναι μια Παγκόσμια δύναμη.  Αν  οι ΗΠΑ θέλουν να αποσυρθούν από τον ρόλο αυτό με την δική τους θέληση, όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή με μεγάλη προσοχή και σε βάθος» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες -τη γερμανική Süddeutsche Zeitung, τον βρετανικό Guardian, τη γαλλική Le Monde, την ισπανική La Vanguardia, την ιταλική La Stampa and την πολωνική Polityka.

 Σε αντίθεση με τις θέσεις του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πιέζει για την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού στρατού, χαρακτηρίζοντας «εγκεφαλικά νεκρό» το ΝΑΤΟ, η Άγκελα Μέρκελ, μένει προσηλωμένη στην Ευρωατλαντική συμμαχία, λέγοντας: «Κοιτάξτε την Κίνα ή την Ινδία. Συντρέχουν πολύ σοβαροί λόγοι για να παραμείνουμε αφοσιωμένοι σε μια διατλαντική αμυντική κοινότητα και στην κοινή μας πυρηνική ομπρέλα. Η Ευρώπη όμως, πρέπει οπωσδήποτε να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος του βάρους από ό,τι κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου».

Όσον αφορά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει 9.500 Αμερικάνους στρατιώτες από γερμανικές βάσεις στην Ευρώπη, η Γερμανίδα καγκελάριος, είπε:  «Εμείς στην Γερμανία, γνωρίζουμε ότι πρέπει να αυξήσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες. Έχουμε προχωρήσει σε αύξηση τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση.  Τα Αμερικάνικα στρατεύματα στην Γερμανία, δεν βοηθούν μόνον στην προστασία της Γερμανίας και του Ευρωπαϊκού βραχίονα του ΝΑΤΟ, αλλά ενισχύουν και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή».

Σε κάποια στιγμή, μίλησε για τον αυξανόμενο εγωισμό κάποιων εθνών, λέγοντας:  «Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τις χώρες μας, στο να προχωρήσουν στον προστατευτισμό των εγχώριων αγορών» και έφερε ως θετικό παράδειγμα, την κοινή προσπάθεια των κρατών μπροστά στην οικονομική κρίση του 2008.

Στην συνέχεια, φάνηκε απρόθυμη να συνταχθεί με τις ΗΠΑ σε μια αντιπαράθεση με την Κίνα, όσον αφορά την διάδοση του κορονοϊού, ενώ αναφέρθηκε και στην οικονομία της Κίνας, λέγοντας:  «Η Κίνα έχει γίνει παγκόσμιος παράγοντας. Αυτό μας κάνει εταίρους στην οικονομική συνεργασία και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ανταγωνιστές με πολύ διαφορετικά πολιτικά συστήματα. Η εικόνα της Κινέζικης οικονομίας, δείχνει ότι ακόμη και ένα μη δημοκρατικό κράτος μπορεί να είναι οικονομικά επιτυχημένο, κάτι που αποτελεί μείζονα πρόκληση για τις φιλελεύθερες δημοκρατίες μας».

Η Άγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε στον διάλογο που θα πρέπει να έχουν τα κράτη μεταξύ τους.  «Το να μην μιλάμε μεταξύ μας, είναι σίγουρα μια κακή ιδέα» είπε και συνέχισε:  «Το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία, τη χώρα που οι ΗΠΑ βλέπουν ως τον άλλο στρατηγικό αντίπαλό τους. Το Βερολίνο πρέπει να παραμείνει δεσμευμένο με τη Μόσχα παρά όλα τα ζητήματα στις διμερείς τους σχέσεις. Σε χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη, χώρες στην άμεση γειτονιά της Ευρώπης, η στρατηγική επιρροή της Ρωσίας είναι μεγάλη. Συνεπώς, θα συνεχίσω να προσπαθώ για συνεργασία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα