ΑΘΗΝΑ
20:02
|
14.11.2024

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξαν τελικά σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία όσον αφορά σε ποιες χώρες θα ανοίξει η ΕΕ τα σύνορα της από […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξαν τελικά σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία όσον αφορά σε ποιες χώρες θα ανοίξει η ΕΕ τα σύνορα της από την 1η Ιουλίου. Η συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της Ένωσης, κράτησε έξι περίπου ώρες και σήμερα, αναμένεται η Κροατική προεδρία, να στείλει μέσω e-mail την λίστα στις μόνιμες αντιπροσωπίες, ώστε την Δευτέρα να έχει λάβει νομική υπόσταση η απόφαση για την τελική λίστα.  Η αρχική λίστα, θα περιλαμβάνει από 47 έως 54 χώρες μη μέλη.

Στη λίστα των χωρών, συμπεριλαμβάνονται η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Σερβία, αλλά και βορειοαφρικανικές χώρες όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Αλγερία. Αντιθέτως, εκτός τέθηκαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Τουρκία, η Β. Μακεδονία και η Αλβανία. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και η Κίνα, υπό τον όρο να εφαρμόσει μία πολιτική αμοιβαιότητας (να ανοίξει κι αυτή τα δικά της σύνορα στην Ευρώπη).

Η τελική απόφαση των κρατών-μελών, δεν ήταν εύκολη, αφού υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και πιέσεις από συγκεκριμένες χώρες, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία, ώστε να ανοίξει τα σύνορα της η ΕΕ σε χώρες όπως η Βραζιλία, όπου τα κρούσματα του κορονοϊού παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση (40.000 κρούσματα ημερησίως).   Το βασικό κριτήριο πάντως όσον αφορά το ποιες χώρες θα συμπεριληφθούν ή όχι στην λίστα, ήταν τα επιδημιολογικά δεδομένα των χωρών τα οποία θα έπρεπε να είναι αντίστοιχα, η χαμηλότερα από αυτά του μέσου όρου των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  (16 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου).  Η συγκεκριμένη λίστα θα ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες, ανάλογα με τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρουσιάζει η κάθε χώρα.

Οι Βόρειες χώρες, πίεζαν ώστε η λίστα να είναι όσον το δυνατόν πιο μικρή, ενώ χώρες όπως η Ελλάδα η Ιταλία και η Ισπανία που βασίζουν ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας τους στον τουρισμό, προσπαθούσαν να διευρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο η λίστα.  Η Ολλανδία πάντως, μπροστά στο ενδεχόμενο κάποιες χώρες της ΕΕ ένωσης να αποφασίσουν να ανοίξουν μόνες τους τα σύνορα τους προς χώρες που δεν ήταν μέσα στην λίστα, προειδοποίησε ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο, να κλείσει εκείνη τα σύνορα της με την χώρα-μέλος που θα έπαιρνε μια τέτοια απόφαση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα υπουργείο για τον Ίλον Μασκ

Λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ίλον Μασκ και ο Βίβεκ Ραμασουάμι θα αναλάβουν το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα