ΑΘΗΝΑ
04:12
|
25.04.2024

Μέσα σε επτά μήνες από την εμφάνιση του, τα κρούσματα του κορονοϊού ξεπέρασαν παγκοσμίως τα 10 εκατομμύρια. Έφτασαν δηλαδή δύο φορές πάνω από τον αριθμό […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μέσα σε επτά μήνες από την εμφάνιση του, τα κρούσματα του κορονοϊού ξεπέρασαν παγκοσμίως τα 10 εκατομμύρια. Έφτασαν δηλαδή δύο φορές πάνω από τον αριθμό των ετήσιων κρουσμάτων της απλής γρίπης.  Είναι όμως μόνον επτά οι μήνες από την ημέρα της πρώτης εμφάνισης του φονικού ιού;  Ισπανοί επιστήμονες, οι οποίοι πραγματοποίησαν μια μελέτη στην Βαρκελώνη, αναλύοντας τα δείγματα από τα υγρά απόβλητα της πόλης, υποστηρίζουν ότι βρήκαν ίχνη του Covid-19 στα δείγματα νερού στις 12 Μαρτίου 2019.  «Τα ίχνη του SARS-CoV-2 εκείνη την ημερομηνία στα υγρά απόβλητα ήταν πολύ χαμηλά, όμως ήταν ξεκάθαρα εκεί» δήλωσαν οι επικεφαλής ερευνητές Rosa Maria Pintó και Albert Bosch. Η έρευνα ξεκίνησε, από το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, προκειμένου να αναπτύξουν μηχανισμούς με βάση τους οποίους παρόμοιες απειλές από ιούς να μπορούν να ανιχνεύονται στα απόβλητα της πόλης, νωρίτερα από ότι θα εμφανίζονται ασθενείς και θα τους γίνονται τεστ. Κατά την εξέλιξη της έρευνας αυτής, προέκυψαν τα νέα στοιχεία, όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές. Αρχικά η ερευνητική ομάδα, ανακάλυψε ίχνη του ιού στα δείγματα της 15ης Ιανουαρίου 2020.  41 ημέρες δηλαδή, πριν από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Ισπανία. Στην συνέχεια, έλεγξαν τα δείγματα από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Δεκέμβριο του 2019 για να φτάσουν στην ανακάλυψη του ίχνους στις 12 Μαρτίου 2019. 

Στο συμπέρασμα που κατέληξαν οι ερευνητές, είναι ότι ο Covid-19 εμφανίστηκε πολύ νωρίτερα, από ότι εκτιμούν οι επιστήμονες, όμως αντιμετωπίστηκε ως μια βαριάς μορφής γρίπη. «Η Βαρκελώνη υποδέχεται πάρα πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο.  Τουρίστες αλλά και επαγγελματίες. Είναι πολύ πιθανόν, παρόμοιες περιπτώσεις κρουσμάτων να υπήρξαν και σε άλλα σημεία του πλανήτη» δήλωσε ο  Albert Bosch. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ευρώπη, εμφανίστηκε στην Γαλλία τον Ιανουάριο του 2020.  Διάφορες μελέτες όμως, αμφισβητούν ότι αυτό ήταν το πρώτο πραγματικά κρούσμα.  Ιταλοί μελετητές που μελέτησαν τα υγρά απόβλητα του Μιλάνου και του Τορίνο, βρήκαν ίχνη του ιού από τα μέσα Δεκεμβρίου 2019.

Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν πλέον ξεπεράσει τους 497.000. Είναι δηλαδή περίπου ισάριθμοι με αυτούς που οφείλονται στη γρίπη σε ετήσια βάση.

Αυτή την στιγμή η Ινδία και η Βραζιλία καταγράφουν από δέκα χιλιάδες έως και τριάντα χιλιάδες νέα κρούσματα ημερησίως. Αυτές οι δυο χώρες κατέγραψαν πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των νέων κρουσμάτων μόλυνσης στον κόσμο την περασμένη εβδομάδα. Η Βραζιλία κατέγραψε θλιβερό ρεκόρ 54.700 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες τη 19η Ιουνίου. Ορισμένες ερευνητές υπολογίζουν, ότι ο αριθμός των νεκρών στη Λατινική Αμερική ενδέχεται να ξεπεράσει τις 380.000 τον Οκτώβριο.  Αυτή την εβδομάδα, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τις 100.000.

Χώρες όπως η Κίνα, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία, εντόπισαν νέες εστίες τον περασμένο μήνα, ενώ είχαν καταφέρει να εκμηδενίσουν σχεδόν τα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης.

Στο Πεκίνο, όπου έχουν διαγνωστεί πάνω από 310 νέα κρούσματα μόλυνσης μετά τον εντοπισμό εστίας σε χονδρική αγορά τροφίμων, τα τεστ έχουν αυξηθεί εκθετικά, σε περίπου 300.000 την ημέρα.

Οι ΗΠΑ, όπου εντοπίζεται ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πλανήτη — 2,5 εκατομμύρια — είχαν καταφέρει να επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορονοϊού τον Μάϊο, αλλά βλέπουν τις τελευταίες εβδομάδες την πανδημία να επεκτείνεται σε αγροτικές περιοχές, και ιδίως σε πολιτείες του Νότου και της Δύσης που μέχρι πρόσφατα ήταν ανεπηρέαστες από τον ιό.

Σε πολλές χώρες με περιορισμένες δυνατότητες ως προς την διενέργεια τεστ, οι επίσημοι απολογισμοί κρουσμάτων δεν αντανακλούν παρά μόνο μέρος των πραγματικών. Σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους οι οποίοι προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό ανέρρωσαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα