ΑΘΗΝΑ
00:08
|
19.04.2024
Σαφές προβάδισμα στους Οικολόγους-Πράσινους και ήττα Μακρόν στα αστικά κέντρα, δίνουν τα exit pol στη Γαλλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ήττα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Γαλλίας και νίκη των Πρασίνων δίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις των δημοτικών εκλογών στη χώρα. 

Η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό, που είχε συμμαχήσει με τους Πράσινους, επανεκλέγεται μετά τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, καθώς συγκεντρώνει πάνω από το 50% των ψήφων.

Σύμφωνα με το exit pol για το τηλεοπτικό δίκτυο TF1 TV, η Ινταλγκό επανεκλέγεται Δήμαρχος του Παρισιού καθώς προηγείται τόσο της δεξιάς υποψήφιας, Ρασίντα Ντατί όσο και της υποψήφιας του κόμματος Μακρόν, Ανιές Μπιζίν που βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Η νίκη της Αν Ινταλγκό αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τον Εμανουέλ Μακρόν, που ευελπιστούσε να κερδίσει τον “αγώνα” στο Παρίσι.

Επιπλέον, η Δημοκρατία Εμπρός (République en Marche -LREM), του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεν επικράτησε σε καμία μεγάλη πόλη.

Η επικράτηση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ στη Χάβρη, με ποσοστό 58.8%, σύμφωνα με το TF1/LCI TV, ήταν το μόνο γεγονός που χαροποίησε τον Γάλλο πρόεδρο που έσπευσε να συγχαρεί το πρωθυπουργό για την “όμορφη νίκη” του. 

Την ίδια ώρα το exit poll του IPSOS προβλέπει πως οι Πράσινοι και οι αριστεροί σύμμαχοί τους εξασφαλίζουν το 50,2% των ψήφων και παίρνουν τον έλεγχο της Λιόν και ότι βρίσκονται μπροστά από τους συντηρητικούς στο Μπορντό. 

Επίσης, οι υποψήφιοι των Πρασίνων κατακτούν το προπύργιο της δεξιάς, τη Μασσαλία και κερδίζουν μικρότερες πόλεις στα ανατολικά και κεντρικά της χώρας όπως την Μπεσανσόν, την Τουρ και το Πουατιέ.

Τέλος, το ακροδεξιό κόμμα National Rally φαίνεται να κερδίζει την Περπινιάν, στη νότια Γαλλία. Αν επιβεβαιωθούν τα exit pol θα είναι η πρώτη φορά που το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν κερδίζει σε πόλη με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα