ΑΘΗΝΑ
00:41
|
19.04.2024
Παραληματικός και αδιάβαστος φέρεται να είναι ο Τραμπ στις συζητήσεις του με τους ξένους ηγέτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προσβλητικός, σαδιστικός και απίστευτα αγενής φέρεται να είναι ο Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στις γυναίκες ηγέτες ενώ αντίθεται φέρεται να ήταν υποχωρητικός και δειλός απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν και στον Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Καρλ Μπερνστάιν για το cnn.com.

Το δημοσίευμα παρουσιάζει τον Αμερικανό πρόεδρο όχι μόνο ως “παραληρηματικό” και συνεχώς “αδιάβαστο” στις συζητήσεις του με τους ξένους ηγέτες αλλά και ως θύμα του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπερνστάιν, ο οποίος έγινε γνωστός κατά τη διάρκεια του σκανδάλου Watergate, επικαλείται πηγές του Λευκού Οίκου και της υπηρεσίας πληροφοριών που έχουν γνώση των κλήσεων οι οποίες είναι διαβαθμισμένες σε υψηλό επίπεδο. Οι πιο “βίαιες επιθέσεις του Τραμπ, απευθύνονταν σε γυναίκες αρχηγούς κρατών” αναφέρει πηγή στην έκθεση.

Οι κλήσεις οδήγησαν τους πρώην αξιωματούχους του Τραμπ να χαρακτηρίσουν τον πρόεδρο “παραληρηματικό” αλλά και “επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ” καθότι ήταν συχνά εντελώς απροετοίμαστος στις συνομιλίες του με τους ξένους ηγέτες.

Φέρεται ότι ιδιαίτερα επιθετικά συμπεριφέρθηκε τόσο στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ όσο και στην πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

“Μερικά από όσα είπε στην Άνγκελα Μέρκελ είναι απλά απίστευτα: Την χαρακτήρισε ‘ηλίθια’ και την κατηγόρησε ότι μπαίνει στην τσέπη των Ρώσων”, ανέφερε μια πηγή στον Μπερνστάιν. “Στις τηλεφωνικές κλήσεις είναι σκληρότερος με εκείνους που θεωρεί αδύναμους και πιο μαλακός σε εκείνους που θα έπρεπε να είναι σκληρός” διευκρίνισε η πηγή.

Η καγκελάριος όμως δεν πτοήθηκε από τις επιθέσεις και αντέδρασε με απόλυτη ψυχραιμία φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με ρεαλιστικά επιχειρήματα και με δεδομένα.

Αντίθετα, η Τερέζα Μέι, εξεπλάγη, ταράχτηκε και έγινε νευρική όταν ο Τραμπ της επιτέθηκε εκφοβίζοντάς την. “Σαφώς την εκφόβισε και αυτό είχε σκοπό”, σχολίασε στο CNN πηγή που έχει γνώση των κλήσεων.

Η συμπεριφορά του ηγέτη ήταν αντίστοιχη και στις διά ζώσης συναντήσεις, δήλωσε ένας Γερμανός αξιωματούχος στο CNN. “Όταν η Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο το 2018, ο Τραμπ επέδειξε πολύ αμφισβητήσιμη συμπεριφορά που ήταν ιδιαιτέρως επιθετική (…). Η καγκελάριος παρέμεινε ψύχραιμη και αυτό έκανε και κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το CNN επισημαίνει, μάλιστα, ότι τα περισσότερα τηλεφωνήματα του Τραμπ με άλλον ηγέτη είναι με τον Ερντογάν “ο οποίος ορισμένες φορές τηλεφωνούσε δύο φορές την εβδομάδα στον Λευκό Οίκο και συνδεόταν απευθείας με τον Τραμπ με διαταγή του Αμερικανού προέδρου”.

Στα τηλεφωνήματα που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο ο Τραμπ φέρεται να καυχιέται για τα πλούτη του, την εξυπνάδα του και τα ‘μεγάλα επιτεύγματά του ως πρόεδρος’ μιλώντας σε ηγέτες χωρών όπως ο Σαουδάραβας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Ουν στους οποίους καυτηρίαζε την “ηλιθιότητα” των προκατοχών του στον Λευκό Οίκο.

Την ίδια τακτική εμφανίζεται να εφαρμόζει όταν συνομιλεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους οποίους κακολογούσε τον Τζορτζ Μπους και τον Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζοντας ότι οι απευθείας συνομιλίες μαζί του θα ήταν πολύ πιο αποδοτικές από ό,τι συνέβαινε επί των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων.

“Δεν ήξεραν την τύφλα τους” ήταν μια από τις χαρακτηριστικές ατάκες του Τραμπ για τους προκατόχους του.

Εκτός από την Μέι και την Μέρκελ ο Τραμπ μιλούσε υποτιμητικά και επιθετικά σε ηγέτες όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Τζάστιν Τριντό και ο Σκοτ Μόρισον.

Ο Πούτιν τον έπαιζε στα δάχτυλα

Στο ειδικό κεφάλαιο του ρεπορτάζ του CNN για τα τηλεφωνήματα Τραμπ με Ερντογάν και Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται απροετοιμάστος και θύμω των ηγετών της Τουρκίας και της Ρωσίας.

“Ο Πούτιν τον έπαιζε στα δάχτυλα” δηλώνει πηγή και παρομοιάζει τον Ρώσο πρόεδρο ως μάστερ στο σκάκι και τον πρόεδρο των ΗΠΑ ως ένα περιστασιακό παίχτη. “Ενώ ο Πούτι αποσταθεροποιεί τη Δύση ο Τραμπ κάθεται και πιστεύει ότι μπορεί να το παίζει επιχειρηματίας και σκληρός άνδρας τον οποίο ο πρόεδρος της Ρωσίας θα σέβεται” προσθέτει η ίδια πηγή.

Όπως λένε οι πηγές του CNN o Τραμπ με τη στάση του “αναβάθμιζε” τη Ρωσία βάζοντας την στο ίδιο επίπεδο με τις ΗΠΑ “χαρίζοντας το πλεονέκτημα που είχε κερδιθεί με δυσκολία κατά τον Ψυχρό Πόλεμο”.

Δύο πηγές που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο περιγράφουν τον Τραμπ ως ανενημερώτο για το Συριακο και τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής με αποτέλεσμα συχνά να αιφνιδιάζεται και να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις πολιτικές συζητήσεις με τον Ερντογάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα