ΑΘΗΝΑ
06:48
|
26.04.2024
Η αστυνομία συνέλαβε άνδρα που κρατούσε τη σημαία της ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ σε διαδήλωση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας άνδρας που κρατούσε τη σημαία της ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ έγινε ο πρώτος πολίτης που συλλαμβάνεται υπό τον νέο νόμο κατά των διαδηλώσεων που έθεσε σε ισχύ το Πεκίνο.

Χθες, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό σημείο της πόλης για να τιμήσουν την επέτειο των 23 ετών από το τέλος της βρετανικής κυριαρχίας. Η αστυνομία έσπευσε να διαλύσει τη συγκέντρωση χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού, με βάση τη νέα νομοθεσία που στρέφεται “κατά της αποσχιστικής και ανατρεπτικής δράσης”.

Το Χονγκ Κονγκ “επεστράφη” από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κίνα το 1997 με την υπογραφή συμφωνίας που προστάτευε συγκεκριμένα για την περιοχή και τους κατοίκους της για 50 χρόνια. Όπως σχολίασε χθες ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πόμπεο, “Η Κίνα υποσχέθηκε 50 χρόνια ελευθερίας στον λαό του Χονγκ Κογνγκ, αλλά του έδωσε μόλις 23”.

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ, βέβαια, έχουν άλλη άποψη. Η Κάρι Λαμ, επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ επιμένει ότι η νέα νομοθεσία θα “αποκαταστήσει τη σταθερότητα” μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του 2019 και ότι “αποτελεί την πιο σημαντική εξέλιξη στις σχέσις ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση και στο Χονγκ Κονγκ μετά το 1997”.

Ο Ζαν Ζιαμίνγκ, διευθυντής του γραφείου διεθνών σχέσεων του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο ξεκαθάρισε ότι οι περιφέρεις της Κίνας είναι υπόθεση της Κίνας και κανενός άλλου: “Εμείς οι Κινέζοι δεν θα φοβηθούμε κανέναν. Οι μέρες που παίρναμε γραμμή από άλλους πέρασαν. Κοιτάξτε τη δουλειά σας”.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, ο συλληφθείς στη χθεσινή συγκέντρωση κρατούσε ένα “λάβαρο ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ”, παρά τις προειδοποιήσεις της τοπικής κυβέρνησης ότι πλέον τέτοιου είδους λάβαρα καθώς και τα εμπρηστικά συνθήματα αποτελούν σοβαρά εγκλήματα με βάση τη νέα νομοθεσία και μπορούν να επιφέρουν ως και ισόβια κάθειρξη.

Υπό άλλες συθήκες, στη μεγάλη ετήσια πορεία υπέρ της δημοκρατίας θα συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του Χονγκ Κονγκ. Για πρώτη φορά μετά την παράδοσή του στην Κίνα, όμως, οι αρχές έχουν θέσει σε ισχύ την απαγόρευση των διαδηλώσεων αλλά και κάθε συγκέντρωσης περισσοτέρων των 50 ατόμων, λόγω του κορονοϊού.

Φέτος, με τις προειδοποιητικές πινακίδες να βρίσκονται τοποθετημένες σε όλα τα κεντρικά σημεία της πόλης και με την αστυνομία να επιτηρεί, αναμένονται ελάχιστες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, από ακτιβιστές που θα επιχειρήσουν να συγκεντρωθούν σε μικρές ομάδες.

Με πληροφορίες από BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα