ΑΘΗΝΑ
19:51
|
19.04.2024
Οι ΗΠΑ υφάρπαξαν 601 εκ. από τη Βενεζουέλα και τα διέθεσαν για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 24 δισεκατομμύρια από τη δημόσια περιουσία της Βενεζουέλας έχουν λεηλατηθεί από κυβερνήσεις άλλων κρατών. Μέρος αυτού του ποσού χρησιμοποιήθηκε για να χρηματοδοτηθεί το τείχος του Τραμπ, στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Από τον Μπεν Νόρτον

Από τον Ιανουάριο του 2019, όταν οι ΗΠΑ επιχείρησαν να ανατρέψουν την εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας και μέχρι σήμερα, σχεδόν 24 δισεκατομμύρια από τη δημόσια περιουσία και τα χρηματικά αποθέματα της Βενεζουέλας έχουν υφαρπαγεί από τις κυβερνήσεις άλλων χωρών – κυρίως από την Ουάσιγκτον και από κάποια μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε το δίκτυο Univision, η κυβέρνηση Τραμπ χρησιμοποίησε τουλάχιστον 601 εκατομμύρια δολάρια από τα λεηλατημένα χρήματα της Βενεζουέλας προκειμένου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του τείχους στη μεθοριακή γραμμή με το Μεξικό.

Το 2016, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ διατυμπάνιζε ότι “θα κάνει το Μεξικό να πληρώσει” την κατασκευή του τεράστιου τείχους μήκους 3.145 χιλιομέτρων που εκείνος θα έχτιζε στα βόρεια σύνορα της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Οι απειλές του δεν έπιασαν τόπο και το Μεξικό δεν συνεισέφερε ούτε σεντ στο πρότζεκτ που έχει συνολικό κόστος 18 δισ. δολάρια. Μόνο για τη μεθόριο του Νότιου Τέξας, η κυβέρνηση Τραμπ πληρώνει 30 εκατομμύρια δολάρια για κάθε μίλι στο οποίο εκτείνεται το τείχος.

Αναγκαστικά, λοιπόν, ο Τραμπ έπρεπε να στραφεί σε άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Όπως αποδεικνύεται στα έγγραφα που έφερε στο φως η Univision, η κυβέρνηση Τραμπ κατέσχεσε 601 εκατομμύρια δολάρια από τα κρατικά ταμεία της Βενεζουέλας και τα διέθεσε στην κατασκευή του τείχους. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει τουλάχιστον ένα δισ. δολάρια από τα χρήματα του βενεζουαλάνικου δημοσίου, με την αιτιολογία ότι είναι χρήματα που εκλάπησαν από τους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν θέσει υπό τη δική τους διαχείριση κρατικές επιχειρήσεις στη Βενεζουέλα με τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων, ανάμεσά τους και τα διυλιστήρια της Citgo στο Καράκας.

Ο Τραμπ χάνει και ‘τους δικούς του’ στη Βενεζουέλα

Τα mainstream media στις ΗΠΑ έχουν ‘θάψει’ ολοκληρωτικά το συγκεκριμένο σκάνδαλο διαφθοράς της κυβέρνησης Τραμπ. Ακόμα και η ίδια η Univision υποβάθμισε τα ευρήματά της, ως μέρος μιας έρευνας που στην πραγματικότητα προωθούσε τη ρητορική της -υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ- ακροδεξιάς αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και αναφερόταν στην εκλεγμένη κυβέρνηση Μαδούρο ως “καθεστώς που έχουν αποκηρύξει οι πολίτες”.

Η Univision, που αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο μιντιακό οργανισμό στις ΗΠΑ που εστιάζει στα θέματα της Λατινικής Αμερικής, ανήκει σε ένα κονσόρτιουμ δισεκατομμυριούχων με επικεφαλής τον Ισραηλινο-Αμερικανό ολιγάρχη Χαΐμ Σαμπάν. Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στο Μαΐάμι, στην de facto πρωτεύουσα της λατινοαμερικανικής δεξιάς, και όλο της το δίκτυο λειτουργεί ως φερέφωνο των συντηρητικών δυνάμεων και των επιχειρηματικών κολοσσών που έχουν συμφέροντα στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

Στο περίφημο άρθρο με τίτλο “Η νομική μάχη για το λεηλατημένο χρήμα της Βενεζουέλας ανάβε“, ο Γουαΐδό αναφέρεται ως ο ηγέτης της “προσωρινής κυβέρνησης” της χώρας, ενώ οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαϊκές χώρες που έκλεψαν δισεκατομμύρια από τα ταμεία της Βενεζουέλας ‘ξεπλένονται’ με τη δικαιολογία ότι κατέσχεσαν χρήμα που είχε προκύψει από τη διαφθορά των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Έστω κι έτσι, το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, αποδεικνύει ότι έχει αναπτυχθεί μια απόσταση ανάμεσα στους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα και στους ιμπεριαλιστές πάτρωνές τους στην Ουάσιγκτον. Στο ρεπορτάζ της Univision εκφράζεται ξεκάθαρα η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση Τραμπ που δεν απέδωσε το κλεμμένο χρήμα στην “κυβέρνηση Γουαϊδό”. Χαρακτηριστική είναι η φράση: “Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διάθεση της λεηλατημένης κρατικής περιουσίας, οι ΗΠΑ εμφανίζονται απρόθυμες να παραδώσουν το χρήμα”.

Η απροκάλυπτη διαφθορά της συμμορίας του Γουαΐδό

Αυτό που σίγουρα δεν αναφέρεται στα ρεπορτάζ της Univision είναι ότι οι πραξικοπηματίες του Γουαΐδό έχουν ήδη εκτεθεί σε αμέτρητες υποθέσεις διαφθοράς.

Τον Φεβρουάριο του 2019, κορυφαίο αξιωματούχοι του Γουαΐδό ξόδεψαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μιας υποτιθέμενης “ανθρωπιστικής αποστολής” στα σύνορα με την Κολομβία, σε πολυτελή ξενοδοχεία, ακριβά γεύματα και κλαμπ.

Η απόπειρα ρευστοποίησης της Citgo και το ξεπούλημά της σε βορειοαμερικανικές εταιρείες αποτελεί σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, από τη στιγμή που αυτά τα χρήματα, όπως και τα υπόλοιπα που έχουν κλαπεί από τα ταμεία της χώρας, δεν πρόκειται να επιστραφούν στον λαό της Βενεζουέλας.

Εκτενής αναφορά στο πραξικόπημα της Βενεζουέλας γίνεται και στο περίφημο βιβλίο του Τζον Μπόλτον, του πρώην συμβούλου ασφαλείας του Τραμπ. Εκεί, η βρετανική κυβέρνηση εμφανίζεται “ενθουσιασμένη” με τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ και προσφέρεται να βοηθήσει στο πραξικόπημα “παγώνοντας, για παράδειγμα, τον χρυσό της Βενεζουέλας που βρίσκεται κατατεθειμένος στην Τράπεζα της Αγγλίας, προκειμένου να μην μπορεί να τον ρευστοποιήσει το υπάρχον καθεστώς και να ξεμείνει από πόρους”.

Η Τράπεζα της Αγγλίας κατακρατεί ως και σήμερα χρυσό αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και αρνείται να τον επιστρέψει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Πηγή: TheGreyzone.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα