ΑΘΗΝΑ
23:17
|
01.05.2024
"Η κυβέρνηση μας έχει ξεχάσει" καταγγέλλουν οι αυτόχθονες των κοινοτήτων του Αμαζονίου στο Περού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Σαντιάγο Μανουίν, ηγέτης των αυτοχθόνων κοινοτήτων του Αμαζονίου στου Περού, κατέληξε χθες, Τετάρτη 01/07, από κορονοϊό.  

Ο 63χρονος Μανουίν είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Λίμα από την περιοχή του Αμαζονίου όπου ζούσε, μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων της νόσου Covid-19.

“Ο πατέρας μου πέθανε μόλις τώρα, στις επτά το βράδυ. Η οικογένειά μας υποφέρει πολύ”, είπε η κόρη του, Λους Ανχέλικα Μανουίν, στο ραδιοσταθμό RPP, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αγανάκτησή της για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κοινότητες των αυτοχθόνων του Περού, οι οποίες έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την επιδημία του νέου κορονοϊού.

“Πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει, η κυβέρνηση μας έχει ξεχάσει”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Οι αυτόχθονες πληθυσμοί στη Λατινική Αμερική κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, καθώς οι κυβερνήσεις δεν φροντίζουν καθόλου για την περίθαλψή τους.

Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στη λεκάνη του Αμαζονίου, όπου κάποιες ζώνες είναι προσβάσιμες μόνον με πλωτά μέσα.

“Εκφράζουμε τη λύπη μας για τον θάνατο του αρχηγού του λαού Αουατζούν και Ουάμπις, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην προστασία της Αμαζονίας και στην υπεράσπιση των κοινοτήτων αυτοχθόνων του δάσους”, έγραψε στο Twitter το Υπουργείο Πολιτισμού του Περού, ενώ σε δεύτερο μήνυμα αναφέρθηκε ότι “Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Το κράτος οφείλει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει τους αυτόχθονες πληθυσμούς του Αμαζονίου που έχουν πληγεί από την Covid-19.

Στο Περού έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 9.600 θάνατοι από κορονοϊό. Είναι η έκτη περισσότερο πληγείσα χώρα στον κόσμο και η δεύτερη στη Λατινική Αμερική μετά την Βραζιλία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα