ΑΘΗΝΑ
08:13
|
25.06.2024
Η δολοφονία του δημοφιλούς τραγουδιστή προκάλεσε τον μαζικό ξεσηκωμό της εθνότητας των Ορόμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 86 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Αιθιοπία μετά τη δολοφονία του δημοφιλούς τραγουδιστή Χασάλου Χουντέσα που πυροδότησε ένα τεράστιο κύμα διαδηλώσεων στην περιοχή της Ορόμια.

Ο Χουντέσα πυροβολήθηκε το βράδυ της Δευτέρας μέσα στο αυτοκίνητό του και τα κίνητρα της δολοφονίας του παραμένουν αδιευκρίνιστα. Οι αρχές δήλωσαν ότι έχουν προχωρήσει σε δύο συλλήψεις υπόπτων για τη δολοφονία, ενώ τα τοπικά μέσα μετέδωσαν ότι ο 34χρονος Χουντέσα δεχόταν απειλές κατά της ζωής του εδώ και αρκετούς μήνες.

Η δολοφονία του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και μαζικό ξεσηκωμό στις κοινότητες των Ορόμο, της εθνότητας της οποίας ο Χασάλου Χουντέσα υπήρξε η δυνατότερη φωνή απέναντι στην κυβερνητική καταπίεση. Οι Ορόμο αποτελόυν την πολυπληθέστερη εθνότητα της Αιθιοπίας, αλλά εδώ και χρόνια βρίσκονται περιθωριοποιημένοι από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση και καταγγέλουν τη συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων τους από τις Αρχές.

Τα τραγούδια του Χουντέσα μιλούσαν για τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των Ορόμο και αποτέλεσαν τα κεντρικά συνθήματα των διαμαρτυριών που οδήγησαν στην καθαίρεση του πρώην πρωθυπουργού της Αιθιοπίας το 2018.

Η δολοφονία του έβγαλε δεκάδες χιλιάδες Ορόμο στους δρόμους της Αντίς Αμπέμπα και άλλων πόλεων, με την αστυνομία να ανακοινώνει 86 νεκρούς ως τώρα (ανάμεσά τους και τρία μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Ορόμια) και 35 συλλήψεις. Σύμφωνα με τον Αράρσα Μερντάσα, τον αστυνομικό διευθυντή της Ορόμια, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπεκέλε Γκέρμπα και ο μιντιάρχης Μοχάμεντ Ζαβάρ.

Ο Ζαβάρ, ο δολοφονηθείς Χασάλου, αλλά και ο νυν πρωθουργός της Αιθιοπίας, ο Αχμέντ Αμπίγιε, είναι Ορόμο. Τους τελευταίους μήνες, όμως, ο τραγουδιστής και τα μέσα που ελέγχει ο Ζαβάρ ασκούσαν σκληρή κριτική στον Αμπίγιε για την πολιτική του απέναντι στους Ορόμο.

Τα άγρια επεισόδια ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει τη σόρο του Χασάλου Χουντέσα στη γενέτειρά του, την πόλη Άμπο, 60 χλμ δυτικά της Αντίς Αμπέμπα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί εκεί η κηδεία του. Ο Ζαβάρ, ο Γκέρμπα και μαζί του χιλιάδες Ορόμο επιχείρησαν να σταματήσουν τη μεταφορά της σορού, προκειμένου η κηδεία να γίνει στην πρωτεύουσα, Αντίς Αμπέμπα.

Οι Ορόμο θέλουν η κηδεία του Χασάλου Χουντέσα να γίνει στην πρωτεύουσα και να αποτελέσει έναν ισχυρό συμβολισμό για τις διεκδικήσεις τους. Η Αντίς Αμπέμπα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ομοσπονδιακής διοίκησης, αλλά γεωγραφικά ανήκει στο περιοχή των Ορόμο, οι οποίοι επιδιώκουν να ενισχύσουν την παρουσία και την επιρροή τους στο παραδοσιακό κέντρο εξουσίας της χώρας.

Από χθες η κυβέρνηση της Αιθιοπίας έχει μπλοκάρει το Ίντερνετ σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στην Αντίς Αμπέμπα τις τελευταίες ώρες αναπτύσσονται σημαντικές δυνάμεις του στρατού, καθώς ολόκληρες γειτονιές έχουν περάσει στον έλεγχο ομάδων οπλισμένων με ρόπαλα και ματσέτες. Σε διάφορα σημεία της πόλης ακούγονται πυροβολισμοί, ενώ ευδιάκριτοι είναι οι καπνοί από τα λάστιχα και τα σκουπίδια που καίγονται στα αυτοσχέδια μπλόκα που έχουν στηθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Με πληροφορίες απο TheGuardian.com και BBC.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα