ΑΘΗΝΑ
11:19
|
22.11.2024
Οι αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις συμφώνησαν «να ενωθούν» ενάντια στα σχέδια του Ισραήλ.
Image by hosny salah from Pixabay.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις Φάταχ και Χαμάς συμφώνησαν σήμερα στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησαν «να ενωθούν» ενάντια στα σχέδια του Ισραήλ να προσαρτήσει περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, δήλωσαν αξιωματούχοι, την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εντείνει τις συνομιλίες του με Αμερικανούς αξιωματούχους προκειμένου να καθορίσει το σχέδιο δράσης του.

«Θέτουμε σε εφαρμογή όλους τους μηχανισμούς για να διασφαλίσουμε την εθνική ενότητα» απέναντι στο ισραηλινό σχέδιο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Φάταχ Τζιμπρίλ Ραζούμπ, λέγοντας ότι οι δύο οργανώσεις θέλουν «να μιλούν με μία, ενωμένη φωνή», στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τον Σάλεχ αλ Αρούρι, στέλεχος της Χαμάς.

Η Χαμάς, ένα ισλαμιστικό κίνημα, κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Φάταχ που είναι πιο κοσμική, κυβερνά τη Δυτική Όχθη. Τα δύο κινήματα βρίσκονται σε αντιπαράθεση από το 2007 όταν η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα, ένα χρόνο αφού κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές. Έκτοτε όλες οι προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ τους απέτυχαν.

Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο αναλυτή Γάσαν Χατίμπ, η σημερινή τηλεδιάσκεψη «είναι από μόνη της σημαντική διότι καταδεικνύει τη σημασία που έχει το θέμα της προσάρτησης στα μάτια των Παλαιστίνιων διαφορετικών πολιτικών τάσεων».

Η Χαμάς και η Φάταχ θεωρούν ότι πρόκειται για ένα «πολύ επικίνδυνο» σχέδιο και «αρκετά σημαντικό για να βάλουν στην άκρη τις διαφωνίες τους», εκτίμησε ο Χατίμπ.

Το ισλαμιστικό κίνημα είχε πρόσφατα ζητήσει «να ενωθεί η πολιτική τάξη» των Παλαιστίνιων απέναντι στο αμερικανικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, στο οποίο αντιτίθενται και το οποίο έχουν καταδικάσει ο ΟΗΕ, η ΕΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει την προσάρτηση από το Ισραήλ της Κοιλάδας του Ιορδάνη και των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, μια περιοχή την οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, και τη δημιουργία ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους στις περιοχές της Δυτικής Όχθης που απομένουν και τη Δυτική Όχθη, περιοχές που επέχουν 50 χιλιόμετρα μεταξύ τους και συνδέονται με έναν διάδρομο.

Ένταση με την Ουάσινγκτον;

Από την ισραηλινή πλευρά ο Νετανιάχου έχει αυξήσει τις συναντήσεις του με Αμερικανού αξιωματούχους για το σχέδιο προσάρτησης.

Βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε με το «Λευκό- Μπλε» του Μπένι Γκαντς για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, το Ισραήλ επί της αρχής μπορούσε ήδη από χθες Τετάρτη να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο του Τραμπ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε αυτή την εβδομάδα στην Ιερουσαλήμ με τον Άβι Μπέρκοβιτς, ειδικό σύμβουλο του Τραμπ, και τον Ντέιβιντ Φρίντμαν, τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Ισραήλ, και «συνεχίζει τις συνομιλίες του με τους Αμερικανούς», αλλά και με υψηλόβαθμούς αξιωματούχους του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Φαίνεται ότι ένα μέρος των συζητήσεων (με τους Αμερικανούς) αφορά τις κινήσεις προς τους Παλαιστίνιους», εξήγησε ο Ντέιβιντ Σαπίρο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

«Είναι δύσκολο για τον Νετανιάχου να δεχθεί τα μέτρα αυτά εξαιτίας της εκλογικής του βάσης, η οποία επιθυμεί μια ακόμη πιο ευρεία προσάρτηση, με λιγότερο συντονισμό με τις ενδιαφερόμενες πλευρές, το συντομότερο δυνατό και χωρίς να δοθούν ανταλλάγματα στους Παλαιστίνιους», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Πιστεύω ότι υπάρχει ένταση μεταξύ του Νετανιάχου και του Λευκού Οίκου στο θέμα αυτό», παρατήρησε ο Σαπίρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα