ΑΘΗΝΑ
17:27
|
23.04.2024
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας θα ανακοινώσει εντός 15 ημερών αν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τέμενος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας προκειμένου να αποφασιστεί αν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί ή όχι σε τέμενος.  

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, το δικαστήριο ολοκλήρωσε τις ακροάσεις το πρωί της Πέμπτης και θα παραδώσει γραπτώς την απόφασή του μέσα στις 15 επόμενες ημέρες.

Η Αγία Σοφία έπαψε να λειτουργεί ως τζαμί το 1934, όταν μετατατράπηκε σε μουσείο από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Ήταν μια κίνηση που υπογράμμιζε στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους που επεδίωκε να χτίσει ο “πατέρας των Τούρκων” και μια κίνηση καλής θέλησης προς τη Δύση.

Ο σημερινός Τούρκος πρόεδρος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει εδώ και καιρό επαναφέρει στην ατζέντα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αποκρινόμενος στις επιθυμίες του ισλαμιστικού του ακροατηρίου.

Την αντίθεσή του στην αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας εξέφρασε προσφάτως με αρκετά έντονο ύφος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Δυναμική ήταν και η παρέμβαση των ΗΠΑ στο ζήτημα. Μόλις χθες, Τετάρτη 1η Ιουλίου, ο Αμερικανός Υπουργός εξωτερικών, Μάικ Πόμπεο, κάλεσε την Τουρκία “να συνεχίσει να διατηρεί ως μουσείο την Αγία Σοφία, ως παράδειγμα της δέσμευσής της στον σεβασμό των θρησκευτικών παραδόσεων και της ποικίλης ιστορίας που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη σε όλους”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα