ΑΘΗΝΑ
04:58
|
20.04.2024
Ντοκουμένα ενοχοποιούν το Αμερικανικό Πρακτορείο για τα Παγκόσμια Media για παρεμβάσεις στο Χονγκ Κονγκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κείμενο του Alex Lo για την South China Morning Post.

Προσπαθείστε να φανταστείτε πώς θα αντιδρούσε η αμερικανική κυβέρνηση αν ανακάλυπτε ότι ένα κρατικό κινεζικό πρακτορείο παρείχε βοήθεια σε ομάδες που διοργανώνουν διαμαρτυρίες σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ για την κατάργηση νόμων που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της χώρας και τη λειτουργία της αμερικανικής αστυνομίας.

Το πιο πιθανό είναι ότι η Ουάσιγκτον θα αντιδρούσε έντονα και θα εξαπέλυε απειλές κάθε είδους κατά της Κϊνας.

Με τις ευλογίες των ΗΠΑ, όμως, αυτό ακριβώς κάνει στο Χονγκ Κονγκ το πανίσχυρο αλλά ελάχιστα διαφημισμένο Αμερικανικό Πρακτορείο για τα Παγκόσμια Media. Το Πρακτορείο, που είναι επιφορτισμένο με την επίβλεψη των χρηματοδοτήσεων σε ενημερωτικά δίκτυα και μέσα σε όλον τον κόσμο, δρομολόγησε τη χρηματοδότηση των οργανωμένων διαμαρτυριών στο Χονγκ Κονγκ με δύο εκατομμύρια δολάρια.

Το ποσό έχει πλέον ‘παγώσει’, αφού ο νέος CEO του Πρακτορείου και υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Πακ, διέταξε την επανεξέταση των χρηματοδοτήσεων και τη συνολική αναδιάρθρωση των λειτουργιών του οργανισμού.

Η αναδιάρθρωση όμως και τα όσα έφερε στο φως, εκθέτουν ανεπανόρθωτα το Πρακτορείο και τις ΗΠΑ σχετικά σε σχέση με το Χονγκ Κονγκ και τη χρηματοδότηση των τοπικών αντιδραστικών ακτιβιστικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με το περιοδικό Time, τη διανομή των ποσών θα πραγματοποιούσε το Ταμείο Ανοιχτής Τεχνολογίας (Open Technology Fund, OTF). Το OTF έχει έδρα την Ουάσιγκτον και υποτίθεται ότι είναι ένας αξεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αλλά χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Ένα από τα -ακυρωμένα πλέον- πρότζεκτ του OTF προέβλεπε τη δημιουργία “ομάδας αντίδρασης σε περιστατικά κυβερνοασφάλειας”, η οποία θα παρείχε στους διαδηλωτές “ασφαλείς εφαρμογές επικοινωνίας” που θα παράκαμπταν τις “τεχνικές παρακολούθησης της Κίνας”.

Στο ρεπορτάζ του time αναφέρεται ότι το OTF “ήταν ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του Signal, της εφαρμογής αποστολής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων που χρησιμοποίησαν πολλοί διαδηλωτές. Από το 2012 ως το 2016, το Ταμείο επένδυσε τρία εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη του πρωτοκόλλου κρυπτογράφησης πάνω στο οποίο βασίζεται η εφαρμογή”.

Ένα άλλο πρότζεκτ προέβλεπε τη σύσταση ενός “ταμείου άμεσης αντίδρασης”, το οποίο “πραγματοποίησε μια σειρά πληρωμών σε ομάδες που έδρασαν στον Χονγκ Κονγκ την περίοδο της έντασης, τον περασμένο Ιούνιο’. Το “πάγωμα” των χρηματοδοτήσεων έχει μπλοκάρει -σύμφωνα πάντα με το Time- “τουλάχιστον μία ακόμα δόση που προοριζόταν για το Χονγκ Κονγκ”.

Η Λίμπι Λιου, η τέως CEO του OTF, παραδέχτηκε τη ύπαρξη των εν λόγω επιχειρήσεων. “Τρέχουμε πολλά πρότζεκτ στο Χονγκ Κονγκ”, δήλωσε στο Time, εξηγώντας ότι “Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους εκεί αν δεν μας επιτρέπουν να στέλνουμε χρήματα στην περιοχή”.

Το Πρακτορείο και το OTF δεν είναι οι μόνοι αμερικανικοί φορείς που αναπτύσσουν δραστηριότητες στο Χονγκ Κονγκ. Η Εθνική Πρωτοβουλία για τη Δημοκρατία, μία ακόμα οργάνωση που χρηματοδοτείται από το Κογκρέσο, ξόδεψε 643.000 δολάρια πέρσι για το Χονγκ Κονγκ. Το 2013 είχε διαθέσει 695.031 δολάρια.

Τα ποσά δεν είναι τεράστια, αλλά αυτό είναι που προκαλεί τις περισσότερες ανησυχίες: πιθανότατα όλα αυτά να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Πηγή: South China Morning Post.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα