ΑΘΗΝΑ
14:58
|
06.05.2024
Οι κρατούμενοι διεκδικούν βελτίωση της υγιεινής των φυλακών εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από είκοσι κρατούμενοι στην πτέρυγα Μπάντζερ των φυλακών του Σαν Κουέντιν στην Καλιφόρνια συμμετέχουν σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.

Κύριο αίτημα της απεργίας, η οποία ξεκίνησε την Δευτέρα, είναι η βελτίωση της υγιεινής των φυλακών εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Εκτιμάται ότι το ένα τρίτο περίπου των 1135 κρατούμενων στις φυλακές του Σαν Κουέντιν έχει ήδη μολυνθεί από τον ιό, ενώ τουλάχιστον ένας από τους νοσούντες κρατούμενους έχει πεθάνει.

Πηγές μέσα από τη φυλακή που αρνήθηκαν να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα τους για το φόβο της αντεκδίκησης, αναφέρουν ότι οι κρατούμενοι της πτέρυγα στην οποίας ξεκίνησε η απεργία είναι στοιβαγμένοι σε μικρά κελιά, πράγμα που διευκολύνει τη διάδοση του κορονοϊού.

Ο Χουάν Μορένο Χάινες, δημοσιογράφος που εκτίει την ποινή του στις φυλακές, αναφέρει ότι τα κελιά είναι αηδιαστικά βρώμικα και δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ στους κρατούμενους δεν δίνονται καθαριστικά.

Ταυτόχρονα, η διεύθυνση των φυλακών κρατά επίσης πολλούς φυλακισμένους στο ίδιο κελί εν μέσω πανδημίας, με πτέρυγες σχεδιασμένες για 400 άτομα να φιλοξενούν αυτή τη στιγμή πάνω από 700 καθιστώντας αδύνατη την τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης. Ο ίδιος ο Χάινες έχει βρεθεί θετικός στον ιό.

Σύμφωνα με τον Τζέημς Κινγκ, ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ήταν ο ίδιος φυλακισμένος στο Σαν Κουέντιν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, οι φυλακισμένοι κάνουν ό,τι μπορούν για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τις συνθήκες στη φυλακή.

Αν και η απεργία πείνας περιορίζεται στην πτέρυγα Μπάντζερ μέχρι στιγμής, στην οποία και επικρατούν οι χειρότερες συνθήκες κράτησης, ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε όλη τη φυλακή, ενώ, σύμφωνα με καταγγελίες των κρατουμένων, το προσωπικό δεν παίρνει κανένα απολύτως μέτρο για να περιορίσει τη διάδοση του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα