ΑΘΗΝΑ
03:52
|
27.04.2024
Το πάγωμα μιας κυβερνητικής χρηματοδότησης εξέθεσε την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι επανειλημμένες κατηγορίες του Πεκίνου για ξένες παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ φαίνεται πως δικαιώνονται, καθώς το πάγωμα μιας κυβερνητικής χρηματοδότησης εξέθεσε την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους ακτιβιστές στην ημι-αυτόνομη πόλη.

Περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια είχαν σημειωθεί προς διάθεση για να βοηθήσουν τους ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ να «αποφύγουν την παρακολούθηση από την κινεζική κυβέρνηση», σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του TIME. Ωστόσο, τα μετρητά δεν παραδόθηκαν ποτέ, λόγω αναδιάρθρωσης και περικοπών στον Αμερικάνικο Οργανισμό Παγκόσμιων Μέσων Ενημέρωσης (USAGM), ο οποίος διαθέτει ομοσπονδιακά κεφάλαια για πρωτοβουλίες ειδήσεων και πληροφοριών στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Φωνής της Αμερικής. Ωστόσο, ορισμένα χρήματα είχαν ήδη καταβληθεί.

Τα χρήματα υποτίθεται ότι προορίζονταν για το Ταμείο Ανοικτής Τεχνολογίας (OTF) που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, το οποίο δίνει μετρητά σε έργα διαδικτυακής «ελευθερίας» ανά τον κόσμο. Αν και επίσημα αποτελεί έναν ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό, χρηματοδοτείται από το Κογκρέσο.

Το πάγωμα της χρηματοδότησης επηρέασε επίσης περίπου 500.000 δολάρια σε πόρους του OTF που υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιούνταν για να βοηθήσουν ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο να αποφύγουν τις ψηφιακές επιθέσεις και τον εντοπισμό. Αρκετές πληρωμές από αυτό το ταμείο πραγματοποιήθηκαν σε ομάδες στο Χονγκ Κονγκ από όταν ξεκίνησαν πέρυσι οι διαδηλώσεις.

Το OTF παρείχε επίσης 3 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του Signal, της εφαρμογής κρυπτογραφημένης ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιείται από πολλούς διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ. Αν και το OTF περνάει σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητο, η πιο γνωστή οργάνωση Εθνική Δωρεά για τη Δημοκρατία (National Endowment for Democracy – NED) έχει επίσης διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο Χονγκ Κονγκ. Το 2019, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ ξόδεψε περίπου 643.000 δολάρια για να βοηθήσει ομάδες τις «κοινωνίας των πολιτών» στην πόλη. Ο οργανισμός αρνείται ότι τα μετρητά χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση διαδηλώσεων.

Οι οικονομικοί δεσμοί της κυβέρνησης των ΗΠΑ με τους ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ αποτελούν ένα είδος κοινού μυστικού. Τον Ιούνιο, το Electronic Frontier Foundation προέτρεψε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τα υπερπόντια έργα του OTF, δηλώνοντας ότι τα κεφάλαια ήταν απαραίτητα για να βοηθήσουν το «κίνημα της δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ».

Η ροή μετρητών των ΗΠΑ προς το Χονγκ Κονγκ ώθησε ορισμένους να κατηγορήσουν την Ουάσινγκτον για δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά τις επιχειρήσεις επιρροής στο εξωτερικό.

«Φανταστείτε πώς θα αντιδρούσε η αμερικανική κυβέρνηση εάν γινόταν γνωστό ότι κινεζικοί κρατικοί φορείς όπως η Xinhua βοηθούσαν κρυφά ομάδες διαδηλωτών στις Ηνωμένες Πολιτείες να αποφύγουν την επιτήρηση και την καταστολή από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου», παρατηρεί ο αρθρογράφος της South China Morning Post, Άλεξ Λο. Υποστήριξε ότι αν αντιστρέφονταν οι ρόλοι, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα θα «απειλούσαν την Κίνα με πόλεμο».

Οι διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ δεν έκρυψαν ποτέ τη σχέση τους και τον θαυμασμό τους για την Ουάσιγκτον. Τον περασμένο Αύγουστο, μια ομάδα ακτιβιστών που κατέχουν ηγετική θέση φωτογραφήθηκε σε συνάντηση με μια ανώτερο αξιωματούχο του προξενείου των ΗΠΑ.

Ένα μήνα αργότερα, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ κυματίζοντας σημαία των ΗΠΑ για να απαιτήσουν από τον Ντόναλντ Τραμπ να τους «απελευθερώσει» από την κινεζική κυριαρχία.

Για μήνες, το Πεκίνο έχει ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στο Χονγκ Κονγκ. Γνωρίζοντας καλά την ξένη υποστήριξη των ακτιβιστών, η Κίνα ανακοίνωσε κυρώσεις κατά του NED τον Δεκέμβριο, κατηγορώντας τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ότι προωθεί «εξαιρετικά βίαιες εγκληματικές δραστηριότητες». Προς το παρόν, το OTF κατάφερε να αποφύγει παρόμοιους περιορισμούς.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα