ΑΘΗΝΑ
19:38
|
06.05.2024
Στην χτυπημένη από τον κορονοϊο Ισπανία, χιλιάδες εποχιακές μετανάστριες από το Μαρόκο εργάζονται στη συγκομιδή φράουλας υπό άθλιες συνθήκες και χωρίς την εφαρμογή στοιχειωδών μέτρων…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην χτυπημένη από τον κορονοϊο Ισπανία, χιλιάδες εποχιακές μετανάστριες από το Μαρόκο εργάζονται στη συγκομιδή φράουλας υπό άθλιες συνθήκες και χωρίς την εφαρμογή στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας και υγιεινής.

Βάσει ειδικής συμφωνίας που υπεγράφη το 2001 μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας, πάνω από 3.000 εργάτριες από το Μαρόκο μεταβαίνουν κάθε χρόνο με προσωρινή βίζα στην περιφέρεια Ουέλβα της Ανδαλουσίας για να μαζέψουν φράουλες.

Αυτό που συναντούν εκεί είναι συχνά εκμετάλλευση, υφαρπαγή ημερομισθίων, και, σε αρκετές περιπτώσεις, κακοποίηση. Φέτος, έχουν επιπρόσθετα να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ολιβιέ ντε Σούτερ, ειδικό εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών ειδικευμένο σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανέχειας, «Οι εργάτριες αυτές έχουν σκόπιμα τεθεί σε κίνδυνο εν μέσω της πανδημίας».

Ο κος. Σούτερ επισήμανε ειδικά τις κακές συνθήκες εργασίας, τους υπερβολικά πυκνοκατοικημένους εργατικούς καταυλισμούς, την ελλιπή πρόσβαση σε νερό, τις κακές συνθήκες υγιεινής, και την ολική απουσία μέτρων προστασίας από τον κορονοϊο, ενώ παρομοίασε την κατάσταση με «καταναγκαστική εργασία που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την Ισπανική νομοθεσία».

Εκπρόσωπος του Ισπανικού Υπουργείου Εργασίας δήλωσε ότι οι συνθήκες εργασίας των εποχιακών μεταναστών εργατών στον αγροτικό τομέα είναι υπό έλεγχο, με την σχετική ετήσια επιθεώρηση να είναι ήδη προγραμματισμένη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα