ΑΘΗΝΑ
10:08
|
22.11.2024
Χιλιάδες οικογένειες σε χώρες της ανατολικής Αφρικής έχουν βρεθεί χωρίς στέγη από τον Μάρτιο έως σήμερα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες οικογένειες σε χώρες της ανατολικής Αφρικής έχουν βρεθεί χωρίς στέγη από τον Μάρτιο έως σήμερα.

Mη κυβερνητικές οργανώσεις όπως το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC) να κάνουν λόγο για 40,000 «βίαια εκτοπισμένους που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό» και να ζητούν «προσωρινή παύση των εξώσεων» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το κύμα εξώσεων έχει πλήξει χειρότερα πληθυσμούς της Σομαλίας που είχαν ήδη εκτοπιστεί εξαιτίας συρράξεων, ξηρασίας, ή πλημμυρών, ενώ και στην Κένυα και Αιθιοπία, κοινότητες που ζούσαν σε πρόχειρους καταυλισμούς είδαν τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται.

Οι εξώσεις εν μέσω πανδημίας οδηγούν ήδη ευάλωτους πληθυσμούς σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, αναγκάζοντας τους να καταφύγουν σε πιο πυκνο-κατοικημένους καταυλισμούς με χειρότερες συνθήκες υγιεινής.

Όπως καταγγέλει η Έβελιν Άερο, η νομική σύμβουλος του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες για την ανατολική Αφρική, τα θύματα των εξώσεων «είναι φτωχοί άνθρωποι, οι περισσότεροι χωρίς εργασία λόγω της πανδημίας, οι οποίοι καταλήγουν άστεγοι, πεινασμένοι, και σε κίνδυνο για την υγεία τους, σε μια εποχή που θα έπρεπε να φροντίζουμε για την προστασία όλου του πληθυσμού».

Με βάση τις εκτιμήσεις του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, η πλειοψηφία των εξώσεων, που επηρέασε πάνω από 34,000, έλαβε χώρα στην Σομαλία, και αφορούσε βίαιη εκδίωξη προηγούμενα εκτοπισμένων πληθυσμών που ζούσαν σε ανεπίσημους καταυλισμούς.

Την ίδια περίοδο στην Κένυα, πάνω από 7,000 άτομα είδαν τα σπίτια τους να γκρεμίζονται όταν οι αρχές, αψηφώντας τη σχετική δικαστική απόφαση, κατεδάφισαν εκατοντάδες κατοικίες σε συνοικίες του Ναϊρόμπι με την αιτιολογία ότι βρίσκονταν σε «εκτάσεις του δημοσίου». Αντίστοιχη μοίρα είχαν περίπου 1,000 άτομα στην Αιθιοπία, όταν, τον Απρίλιο που μας πέρασε, οι δημοτικές αρχές της Αντίς Αμπέμπα κατεδάφισαν δεκάδες παράνομες κατοικίες.

Και στις δυο χώρες, πολλές από τις πληγείσες οικογένειες βρήκαν έκτοτε καταφύγιο σε πυκνο-κατοικημένους καταυλισμούς, σε συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοση του κορονοϊού.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Αφρική αλλά και ντόπιοι ακτιβιστές, διεκδικούν την προσωρινή παύση των εξώσεων. Αναμεσά τους, η Ρούθ Μούμπι, συντονίστρια της Πρωτοβουλίας Βάσης των Γυναικών της Κένυας, η οποία ζητάει από τις αρχές της χώρας της να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουγκάντας και να απαγορέψουν τις εξώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα