ΑΘΗΝΑ
05:56
|
25.04.2024
20 Σαουδάραβες δικάζονται ερήμην στην Κωνσταντινούπολη για τη φριχτή δολοφονία του δημοσιογράφου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε σήμερα στην Τουρκία η δίκη των 20 Σαουδαράβων που κατηγορούνται για τη φριχτή δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβριο του 2018, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η δίκη πραγματοποιείται ερήμην των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον δύο κορυφαίοι σύμβουλοι του πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Ο πρώην αρθρογράφος της Ουάσικτον Ποστ ήταν θερμός επικριτής της πολιτικής και των πρακτικών του πρίγκιπα και τη μέρα της δολοφονίας του βρέθηκε στο προξενείο για να λάβει τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να παντρευτεί τη μνηστή του, Χατιτσέ Τσενγκίζ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Κασόγκι στραγγαλίστηκε και στη συνέχεια το πτώμα του τεμαχίστηκε.

Η Τσενγκίζ θα είναι παρούσα στη δίκη, όπως και η Ανιές Καλαμάρ, εντεταλμένη σύμβουλος του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια και τους εξωδικαστικούς φόνους, η οποία έχει ερευνήσει τη δολοφονία του Κασόγκι.

Τον Δεκέμβριο του 2019, στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας διεξήχθη μια δίκη που χαρακτηρίστηκε “παρωδία” από τα διεθνή media και κατέληξε στην καταδίκη πέντε ανθρώπων σε θάνατο. Η ποινή άλλαξε όταν ο γιος του Σαουδάραβα δημοσιογράφου ανακοίνωσε ότι συγχωρεί τους δολοφόνους του πατέρα του.

Η δίκη στην Κωνσταντινούπολη “αποτελεί την καλύτερη ελπίδα να αποδοθεί δικαιοσύνη” για τον φόνο του Κασόγκι “μετά την προσβλητική παρωδία δικαιοσύνης στα σαουδαραβικά δικαστήρια”, τόνισε ο Ερόλ Οντέρογλου, εκπρόσωπος στην Τουρκία των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF).

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα