Στην Τρίπολη της Λιβύης έφθασε σήμερα το μεσημέρι (3/7/20) εκτάκτως ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, συνοδευόμενος από τον επιτελάρχη στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ . Οι δύο αξιωματούχοι επέλεξαν να μεταβούν αμέσως στο κοινό διοικητικό στρατιωτικό κέντρο που έχει φτιάξει ο τουρκικός στρατός με τις οργανώσεις ισλαμιστών και άλλων μισθοφόρων που στηρίζουν τις δυνάμεις της «Κυβέρνησης Γενικής Συμφωνίας» του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ.
Η αιφνιδιαστική επίσκεψη των Ακάρ και Γκιουλέρ στην Τρίπολη ανακοινώθηκε ουσιαστικά από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει «αποφασιστικά τις συνομιλίες» με την κυβέρνηση Σάρατζ. «Ο υπουργός μάς είναι εκεί τώρα και με τη δουλειά που θα κάνει στη Λιβύη θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι ακολουθούμε τη διαδικασία στενά» είπε χαρακτηριστικά, έχοντας ολοκληρώσει στις 2/7 επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ στο οποίο ο τουρκικός στρατός διαθέτει στρατιωτική βάση…
Στο κοινό κέντρο στρατιωτικής διοίκησης της Τρίπολης είναι από την 1η Ιουλίου και ο διοικητής του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ναύαρχος Αντάν Οζμπάλ, συζητώντας μεταξύ άλλων τα τουρκικά σχέδια για «αξιοποίηση» της αεροπορικής βάσης Αλ Ουατίγια και τη δημιουργία τουρκικής ναυτικής βάσης στη δυτική Λιβύη, στο πλαίσιο του τουρκο-λιβυκού μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν οι Σάρατζ και Ερντογάν στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου στην Άγκυρα.
Οι διαδοχικές συναντήσεις Τούρκων στρατιωτικών αξιωματούχων στην Τρίπολη δεν αποκλείεται να σχετίζονται με επικείμενα σχέδια νέας κλιμάκωσης των συγκρούσεων με τον «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ με στόχο τις μεγάλες πετρελαιοπηγές και τις σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην πόλη της Σύρτης. Εκ των πραγμάτων, το δεδηλωμένο ενδιαφέρον της Τουρκίας για «αξιοποίηση» των σημαντικών ενεργειακών κοιτασμάτων στη Σύρτη και οι προηγούμενες δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης Σάρατζ για ανακατάληψη “όλων” των περιοχών της χώρας προβάλλουν σχεδόν ως αναπόφευκτη μία επόμενη στρατιωτική αναμέτρηση. Ιδιαίτερα δε όταν τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν οι πιέσεις ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας,Ιταλίας αλλά και Ρωσίας για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας και επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων…
Δεν είναι τυχαίο πως ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Τομπρούκ, μετέβη από το μεσημέρι της Πέμπτης, 2/7 στη Μόσχα και ο πρόεδρος της (εκλεγμένης) λιβυκής βουλής Αγκίλα Σάλεχ. Ο Σάλεχ που συναντήθηκε σήμερα με την πρόεδρο της ρωσικής Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ φαίνεται να επιδιώκει με διπλωματικά μέσα την αποκλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη προωθώντας παράλληλα το δικό του ρόλο στη θέση του «εγγυητή» μίας ασφαλούς πολιτικής «επιλογής» αντί του ε.α. στρατηγού Χ.Χάφταρ. Μεταξύ άλλων διότι ο Χ.Χάφταρ, μετά την αποτυχία του να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη πλέον έχει δημιουργήσει περισσότερους εχθρούς από φίλους ακόμη και μεταξύ των έως πρότινος ισχυρών συμμάχων του (σε Γαλλία,Ρωσία,Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτο και ΗΠΑ).
Αίσθηση πάντως δημιουργεί το γεγονός πως ανήμερα της επίσκεψη Σάλεχ στη Μόσχα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως θα ξανανοίξει την πρεσβεία της χώρας στην Τρίπολη της Λιβύης για να εκπροσωπηθούν τα ρωσικά συμφέροντα «σε όλη τη Λιβύη» και όχι μόνον τη Δυτική…