ΑΘΗΝΑ
07:42
|
20.04.2024

Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να διοργανώσει τους πανηγυρισμούς για την φετινή Ημέρα της Ανεξαρτησίας στους πρόποδες του όρους Ράσμορ συνάντησε την αντίδραση των Ινδιάνικων […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να διοργανώσει τους πανηγυρισμούς για την φετινή Ημέρα της Ανεξαρτησίας στους πρόποδες του όρους Ράσμορ συνάντησε την αντίδραση των Ινδιάνικων φυλών της περιοχής.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες περιελάμβαναν χαιρετισμό του Προέδρου, πυροτεχνήματα, παρέλαση, και μαχητικά αεροσκάφη να πετούν σε σχηματισμό, έλαβαν χώρα στους Μαύρους Λόφους, περιοχή την οποία οι Σιου θεωρούν τμήμα του ευρύτερου καταυλισμού τους, και την οποία δεν παραχώρησαν ποτέ επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ογκαλάλα Σιου Τζούλιαν Μπέαρ Ράνερ, ο πρόεδρος Τραμπ δεν ζήτησε την σύμφωνη γνώμη των ηγετών των τοπικών φυλών για την επίσκεψη του. Όπως δήλωσε ο Μπέαρ Ράνερ, μια τέτοια επίσκεψη απαιτεί δια-κυβερνητική συνεργασία μεταξύ των ινδιάνικων φυλών και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο Μπέαρ Ράνερ είναι επίσης της γνώμης πως το μνημείο του όρους Ράσμορ πρέπει να φύγει, και πως αν και δεν συμφωνεί με την καταστροφή του, υπάρχουν άλλοι τρόποι να αφαιρεθεί και ενδεχομένως να μεταφερθεί.

Οι δηλώσεις του προέδρου των Σιου αποκτούν ιδιαίτερη επικαιρότητα, καθώς στην Αμερική το πρόσφατο κύμα διαδηλώσεων κατά των φυλετικών διακρίσεων συνοδεύεται από καταστροφές μνημείων με θεωρούμενο ρατσιστικό χαρακτήρα.

Το μνημείο του όρους Ράσμορ που απεικονίζει τις προτομές τεσσάρων προέδρων των ΗΠΑ έχει χαρακτηριστεί ως ένας πιθανός στόχος βανδαλισμού, με την κυβερνήτη της πολιτείας να δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τους Σιου, το μνημείο του όρους Ράσμορ, το οποίο κατασκευάστηκε χωρίς να ερωτηθούν οι φυλές της περιοχής, και το οποίο απεικονίζει τέσσερις Αμερικανούς προέδρους με σημαντικό ρόλο στην καταπάτηση των Ινδιάνικων εδαφών, αποτελεί «μόνιμη προσβολή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα