ΑΘΗΝΑ
11:42
|
22.11.2024

«Η απόφαση του δικαστηρίου είναι βαθιά λυπηρή και μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τις σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας σε θεμελιώδεις τομείς. […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η απόφαση του δικαστηρίου είναι βαθιά λυπηρή και μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τις σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας σε θεμελιώδεις τομείς. Χρειάζεται άμεσα να επιδείξει συγκεκριμένη πρόοδο, όσον αφορά στο κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των ευρωτουρκικών-σχέσεων» αναφέρει η ανακοίνωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Πίτερ Στάνο.

Η ανακοίνωση αυτή, εκδόθηκε με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία τέσσερις ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, με παράλογες κατηγορίες που αφορούσαν την σύνδεση τους με την τρομοκρατία. Άλλοι επτά ακτιβιστές αθωώθηκαν, ενώ ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας Τανέρ Κιλίτς καταδικάστηκε με την μεγαλύτερη ποινή, αυτή της κάθειρξης έξι ετών και τριών μηνών.  Oι Ιντίλ, Οζλέ, Γκιουνάλ από τα ηγετικά στελέχη της Διεθνούς Αμνηστίας καταδικάστηκαν επίσης σε κάθειρξη 25 μηνών ο καθένας, με την κατηγορία της παροχής βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση.

Το δικαστήριο αθώωσε επτά άλλους ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένου του Πίτερ Στάουντνερ,  ενός Γερμανού πολίτη και του Αλί Γκαραβί, ο οποίος είναι Σουηδός.

«Η απόφαση του δικαστηρίου είναι συγκλονιστική. Κατά τη διάρκεια 12 ακροάσεων, κάθε ισχυρισμός έχει εκτεθεί εκτενώς ως αβάσιμος», δήλωσε ο Άντριου Γκάρντερ, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας σε δήλωση, χαρακτηρίζοντας την ετυμηγορία ως «τραγωδία της δικαιοσύνης» και συμπλήρωσε: «Η ετυμηγορία του δικαστηρίου αψηφά τη λογική και εκθέτει αυτή την τριετή δίκη ως την πολιτικά υποκινούμενη απόπειρα να σιγήσει ανεξάρτητες φωνές από την πρώτη μέρα».

Οι έντεκα κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί το 2017 μετά από το τέλος ενός σεμιναρίου για την ψηφιακή ασφάλεια, το οποίο έγινε σε ένα από τα πριγκιπόννησα  της Κωνσταντινούπολης. Η κατηγορίες τους είχαν να κάνουν με την συμμετοχή τους στο κίνημα Γκιουλέν και το σεμινάριο που παρακολούθησαν, χαρακτηρίστηκε ως «μυστική συνάντηση», με σκοπό την συνωμοσία εναντίον της Τουρκίας.

Από τότε οι αρχές προχώρησαν σε μια εκτεταμένη επιχείρηση καταστολής, βάζοντας στη φυλακή περίπου 80.000 ανθρώπους και απολύοντας 150.000 δημόσιους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, καθηγητές και άλλους, ενώ έκλεισαν περίπου 180 οργανισμούς μέσων ενημέρωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα