ΑΘΗΝΑ
07:05
|
25.04.2024

Ένταση, με αυξημένη χρήση χημικών από την πλευρά της αστυνομίας, επεφύλασσε το βράδυ της Παρασκευής για την περιοχή των Εξαρχείων.  Σύμφωνα με την αστυνομία, μια […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένταση, με αυξημένη χρήση χημικών από την πλευρά της αστυνομίας, επεφύλασσε το βράδυ της Παρασκευής για την περιοχή των Εξαρχείων.  Σύμφωνα με την αστυνομία, μια ομάδα 200 ατόμων προσπάθησε να ανακαταλάβει το κτίριο που τελούσε υπό κατάληψη και εκκενώθηκε, στην οδό Δερβενιών. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και οδήγησαν στην προσαγωγή δέκα ατόμων, από τα οποία τα επτά τελικά συνελήφθησαν. Οι συγκρούσεις ήταν σφοδρές, ενώ οι αλληλέγγυοι κατήγγειλαν ωμή βία από την πλευρά της αστυνομίας, με εφόδους και χρήση χημικών ακόμη και μέσα σε καφετέριες.  Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μάλιστα, έχουν ανέβει και βίντεο με τις επιθέσεις της αστυνομίας.

Μάλιστα το μπαρ Ντέμο, το οποίο ήταν ένα απο τα μαγαζιά που δέχθηκαν την εισοβλή των δυνάμεων καταστολής, στην ιστοσελίδα του στο Facebook, ανέβασε μια ανάρτηση, περιγράφοντας αυτά που συνέβησαν και καλεί όσους έχουν τραβήξει βίντεο απο την επίθεση της αστυνομίας, να επικοινωνήσουν μαζί τους, προκειμένου να τα καταθέσουν προς υπεράσπιση ενός θαμώνα που ξηλοκοπήθηκε και συνελήφθη απο την αστυνομία. Η ανακοίνωση του Ντέμο, έχει ώς εξής:

“Σήμερα τα ξημερώματα η ομάδα δράση μπήκε στο μαγαζί μας απροκλητα (και προφανώς χωρίς ένταλμα). Παρά τις προσπάθειες μας να εμποδίσουμε αυτή την εισβολή και να υπεραπιστουμε τους θαμώνες και τον χώρο μας μπροστά σε αυτή την ωμή βιαιοτητα στάθηκε αδύνατο. Το αποτέλεσμα ήταν να χτυπήσουν εργαζόμενους και θαμώνες και δυστυχώς να συλλάβουν έναν από αυτούς. Οι οικείοι του συλληφθέντα επικοινώνησαν μαζί μας και μας ενημερώσανε ότι είναι βαριά χτυπημένος και επιπλέον ότι διώκεται για δύο κακούργηματα. Παρακαλούμε τους ανθρώπους που ήταν μπροστά αν έχουν βίντεο και φωτογραφίες από τον βίαιο ξυλαδαρμο και την σύλληψη να επικοινωνήσουν είτε μέσω της σελίδας μας είτε στο μαγαζί απευθείας. Το ίδιο και για όποιον θα ήταν διατεθειμένος να καταθέσει για τα συμβάντα αυτά. Θα επανέλθουμε άμεσα με μια πιο ολοκληρωμένη ανακοίνωση”

Μια εβδομάδα πριν, το συγκεκριμένο περιστατικό, μια ομάδα αλληλέγγυων,  προχώρησε σε μια συμβολική ανακατάληψη του εκκενωμένου και σφραγισμένοι κτιρίου, δημιουργώντας ανθρώπινα οδοφράγματα, ενώ με βαριοπούλες, έσπασαν τα τσιμεντόλιθα με τα οποία η αστυνομία είχε σφραγίσει το κτίριο.

Το ΜέΡΑ25 πήρε θέση για τα γεγονότα, με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Μιχάλη Κριθαρίδη, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Μια ακόμα νύχτα τρομοκρατίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας έζησαν χθες κάτοικοι και θαμώνες των Εξαρχείων.

Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., οπλισμένοι με την αίσθηση ασυλίας και ακαταλόγιστου που τους έχει εμφυσήσει ο πολιτικός τους προϊστάμενος, έκαναν για μια ακόμα φορά επίδειξη ωμότητας και αυταρχισμού, πνίγοντας με χημικά μια ολόκληρη γειτονιά, και επιδιδόμενοι σε κυνηγητά και συλλήψεις στα τυφλά αναποδογυρίζοντας στο διάβα τους τραπέζια με έντρομους θαμώνες. Τα όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας από βίντεο και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν το χθεσινό περιστατικό είναι πραγματικά αποκρουστικά και ντροπιαστικά.

Δεν μπορούμε να μη σκεφτούμε ότι όλα αυτά ήταν απλά μια πρόβα τζενεράλε για να εμπεδωθεί η «ανάγκη» που «δικαιολογεί» τις χουντικές διατάξεις για τις δημόσιες συναθροίσεις που ετοιμάζεται να περάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα μέσα της βδομάδας. Τα Εξάρχεια ήταν για μια ακόμα νύχτα το «δοκιμαστήριο» για πρακτικές που πολύ σύντομα θα ξαναδούμε στην Πανεπιστημίου, στο Σύνταγμα, στην Ερμού, στο Μοναστηράκι, στην καρδιά της πόλης όπου συναθροίζονται οι πολίτες κάθε φορά που μια εθελόδουλη κυβέρνηση ετοιμάζεται να αλλάξει τις ζωές τους προς το χειρότερο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα