ΑΘΗΝΑ
02:38
|
20.04.2024
Δημοσίευμα-καταπέλτης από την κυβέρνηση της Γερμανίας για την τουρκική "Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης" στη Συρία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ένα δημοσίευμα-καταπέλτη για την Τουρκία στην εφημερίδα “Tagesspiegel”, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας χαρακτηρίζει εισβολή την τουρκική επέμβαση σε κουρδικές περιοχές στη Συρία, τονίζοντας πως η “Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης” δεν έχει έρεισμα στο διεθνές δίκαιο.

“Κατά την άποψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το τουρκικό επιχείρημα είναι αμφισβητίσιμο. Όσον αφορά την ‘Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης’, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν μπορεί να εντοπίσει τους λόγους οι οποίοι θα την νομιμοποιούσαν βάσει του διεθνούς δικαίου”, διαμηνύει η χριστιανοδημοκράτης (CDU), υφυπουργός Ανάπτυξης Μαρία Φλάχσμπαρτ, σε απάντηση σχετικής επερώτησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), η οποία και δημοσιεύεται στην σημερινή (6/7/2020)”Tagesspiegel”.

“Η τουρκική κυβέρνηση είχε επικαλεσθεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων και αυτό όχι μόνο στην περίπτωση της -επονομαζόμενης  ‘Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης’- εισβολής του 2019. Η αιτιολογία της ήταν ότι στην αυτόνομη κουρδική ζώνη της Συρία κυβερνούσαν αδελφές οργανώσεις του απαγορευμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος PKK”, αναφέρει στην απάντησή της η Μαρία Φλάχσμπαρτ.

“Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προτίθεται να υποστηρίξει στην αυτόνομη κουρδική περιοχή, η οποία ονομάζεται από τους Κούρδους Ροζάβα, διάφορες ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, με ένα εκατομμύριο ευρώ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού” καταλήγει η χριστιανοδημοκράτης υφυπουργός.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” ξεκίνησε αφότου τα αμερικανικά στρατεύματα, που στήριζαν τις κουρδικές δυνάμεις στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο συριακό έδαφος, αποσύρθηκαν από την περιοχή των τουρκο-συριακών συνόρων δίνοντας έτσι το πράσινο φως για τη διεξαγωγή της στρατιωτική επιχείρησης από τουρκικές δυνάμεις.

Η Τουρκία θεωρεί τις κουρδικές δυνάμεις στην περιοχή παρακλάδι του απαγορευμένου ΡΚΚ, το οποίο δίνει μάχη για την κουρδική αυτονομία εδώ και δεκαετίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα