ΑΘΗΝΑ
03:15
|
19.04.2024
Στόχος τα συστήματα της τουρκικής αντιαεροπορικής άμυνας. Με αντίποινα απειλεί ο Σάρατζ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επίθεση στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια, πραγματοποιήθηκε από “άγνωστα αεροσκάφη”, τα ξημερώματα της Κυριακής, αναφέρει στρατιωτική πηγή στο Reuters.

“Ο χθεσινός βομβαρδισμός της βάσης της Αλ Ουατίγια πραγματοποιήθηκε από άνανδρη ξένη αεροπορία που υποστηρίζει τον εγκληματία πολέμου, Χαλίφα Χαφτάρ, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να καταγάγει ηθική νίκη” δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας της κυβέρνησης της Τρίπολης, Σάλαχ Αλ-Νάμρους, χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι αυτή η ξένη χώρα.

Παράλληλα, αιγυπτιακό κανάλι δημοσίευσε βίντεο, το οποίο -όπως υποστηρίζει- καταγράφει την στιγμή που γίνεται η επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης με στόχο τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που εγκατέστησε η Τουρκία στην Αλ Ουατίγια, την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας, almasdarnews.com, “εννέα ισχυρές επιδρομές στόχευσαν τα τουρκικά συστήματα αεροπορικής άμυνας και κατέστρεψαν τρία ραντάρ στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια”. Τα συστήματα που καταστράφηκαν εγκαταστάθηκαν μετά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στην Τρίπολη και τη Μισράτα, όπου διατράνωσε τη βούληση της Άγκυρας να κάνει το παν για να βοηθήσει την ΚΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του.

Σημειώνεται ότι η αεροπορική βάση, Αλ Ουατίγια, που βρίσκεται σε απόσταση 140 χιλιομέτρων νοτιο-δυτικά της Τρίπολης, είχε ανακτηθεί από την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) τον Μάιο, σηματοδοτώντας την αποτροπή της επίθεσης που είχε εξαπολύσει ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ.

Μετά την κατάληψη της βάσης Αλ Ουατίγια, οι δυνάμεις του Χαφτάρ κατηγορούν την ΚΕΕ ότι την παρέδωσε στις στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας.

Τουρκική στρατιωτική πηγή είχε πει τον περασμένο μήνα ότι η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με την ΚΕΕ για τη δημιουργία δύο τουρκικών βάσεων στη Λιβύη, η μία από την οποία θα είναι η Αλ Ουατίγια, η σημαντικότερη αεροπορική βάση στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Με αντίποινα απειλεί ο Σάρατζ

Παρότι, ο Αλ-Νάμρους δεν διευκρίνισε σε ποια ξένη χώρα ανήκε αυτή η αεροπορική επίθεση, διεμήνυσε μία “αποτρεπτική απάντηση, στον σωστό τόπο και την καταλληλότερη στιγμή”.

Σύμφωνα με λιβυκά μέσα ενημέρωσης οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από “άγνωστα αεροσκάφη” και είχαν ως στόχο τουρκικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας που έχει εγκατασταθεί στην βάση της Αλ-Ουατίγια. Υπήρξαν θύματα μεταξύ των τούρκων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην βάση, κατά το ΑΠΕ.

Στην Τουρκία, το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε επικαλούμενο στρατιωτικό αξιωματούχο της κυβέρνησης της Τρίπολης που δεν κατονομάζεται ότι “μη ταυτοποιημένα αεροσκάφη προχώρησαν σε πλήγματα στην βάση Αλ-Ουατίγια, χωρίς να υπάρξουν θύματα”.

Ωστόσο, “υλικό που εγκαταστάθηκε πρόσφατα για την ενίσχυση των αντιαεροπορικών ικανοτήτων υπέστη ζημίες”, προσθέτει το Anadolu.

Πηγές: Reuters, Anadolu, almasdarnews.com, ΑΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα