ΑΘΗΝΑ
21:45
|
10.05.2024
Πέθανε στα 91 του χρόνια, στη γενέτειρά του τη Ρώμη, ο θρύλος των soundtrack, Ένιο Μορικόνε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών, στην γενέτειρά του, τη Ρώμη, ο θρυλικός Ιταλός συνθέτης και ενορχηστρωτής, Ένιο Μορικόνε όπως ανακοίνωσε το Ιταλικό πρακτορείο ANSA.

Γεννημένος το 1928, ο πολυβραβευμένος συνθέτης και ενορχηστρωτής έγραψε μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, καθώς και πάνω από 100 σύγχρονα έργα κλασσικής μουσικής.

Έγραψε τις πρώτες του συνθέσης στα έξι του χρόνια, ξυπνούσε καθημερινά στις 5 το πρωί και μέχρι το τέλος του έγραφε πάντα σε παρτιτούρες.

Η καριέρα του περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών, καθιστώντας τον έναν από τους πιο πολύπλευρους, παραγωγικούς και με επιρροή συνθέτες μουσικής για ταινίες όλων των εποχών. Η μουσική του Μορικόνε έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 60 βραβευμένες ταινίες.

Ενορχήστρωσε πάνω από 500 τραγούδια και συνεργάστηκε με μουσικούς όπως οι Πωλ Άνκα, Τσετ Μπέικερ και Μίνα.

Ο Μορικόνε σπούδασε σύνθεση και τις δεκαετίες ’40 και ’50 έπαιζε τρομπέτα σε τζαζ μπάντες. Βιοποριστικοί λόγοι τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει τα live και να εργαστεί ως ενορχηστρωτής στην RCA records της Sony Records.

Ωστόσο, παγκόσμια γνωστός έγινε από τα περίφημα soundtracks του στα εμβληματικά ιταλικά γουέστερν των Σέρτζιο Λεόνε, Ντούτσιο Τέσαρι και Σέρτζιο Κορμπούτσι και ειδικότερα από την κλασική Τριλογία των δολαρίων (“Για Μια Χούφτα Δολάρια”, “Μονομαχία στο Ελ Πάσο” και “Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος”).

Μετά από αυτές τις επιτυχίες, ο Μορικόνε κλήθηκε να συνεργαστεί και με αμερικανούς σκηνοθέτες, όπως οι Τζον Κάρπεντερ, Μπράιαν ντε Πάλμα, Μπάρι Λέβινσον, Μάικ Νίκολς και Όλιβερ Στόουν, σε αρκετές ταινίες που κέρδισαν Όσκαρ (“Days of Heaven”, “The Mission”, “Οι Αδιάφθοροι”, “Cinema Paradiso”,”Bugsy”).

Παρότι αγαπήθηκε από το Χόλιγουντ, ο ίδιος δεν έμεινε ποτέ εκεί. Προτιμούσε την πατρίδα του την Ιταλία όπου και έμενε με τη σύζυγό του Μαρία και τα τέσσερα παιδιά τους.

Ο Μορικόνε συνεργάστηκε επίσης με τον Ιταλό σκηνοθέτη Tζουζέπε Τορνατόρε, ενώ τα παλιά soundratck του ξανα-έντυσαν τις εμβληματικές ταινίες του Κουέντιν Ταραντίνο “Kill Bill”, “Death Proof”, “Άδωξοι Μπάσταρδη” και “Django: O Τιμωρός”.

Το 2007, παρέλαβε το τιμητικό Όσκαρ “για την μαγευτική και πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες”. Είχε προταθεί για άλλα πέντε Όσκαρ την περίοδο 1979-2001. Επίσης παρέλαβε και το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 2016 για το soundtrack της ταινίας “Μισητοί 8”.

Στο παλμαρέ των βραβείων του, υπάρχουν τρία Γκράμι, τρεις Χρυσές Σφαίρες, Έξι BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ένας τιμητικός Χρυσός Λέοντας και ένα Πολικό Μουσικό Βραβείο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα