ΑΘΗΝΑ
03:12
|
26.04.2024
Ο Καλογρίτσας μηνύει την CCC και εμπλέκει τον Νίκο Παππά προκαλώντας θύελλα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ποινικό επίπεδο θα λυθεί η αστική διαμάχη μεταξύ της εταιρείας “Τοξότης” του επιχειρηματία Καλογρίτσα και της λιβανέζικης εταιρείας CCC, η οποία έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα στη χώρα.

Ο αποκαλούμενος “κόκκινος εργολάβος” κατέθεσε σήμερα μήνυση, μέσω του συνηγόρου του, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, σε βάρος της λιβανέζικης εταιρείας και των ιδιοκτητών της, κατηγορώντας τους για “απάτη επί δικαστηρίω” και “ψευδορκία”, υποστηρίζοντας παράλληλα εμπλοκή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέσω του “ενορχηστρωτή” Νίκου Παππά.

Σημειώνεται ότι, ο κ. Καλογρίτσας στην δικαστική του αντιδικία με την λιβανέζικη εταιρεία, CCC, καταγγέλλει τον Νίκο Παππά και το Μεγάρο Μαξίμου το αποκαλούμενο “White House”, ότι προσπάθησαν να επηρεάσουν τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το καλοκαίρι του 2016.

Ο εργολάβος υποστηρίζει ότι είχε πάρει τρία εκατ. ευρώ εικονικό δάνειο από την εταιρεία έτσι ώστε να συμμετέχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στη μήνυση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Οπως πολύ καλά άπαντες οι εγκαλούμενοι πολύ καλά γνωρίζουν,  η φερόμενη σύμβαση  περί “υπεργολαβίας”, βάσει  της  οποίας επιδικάστηκε το άνω ποσό €3.000.000 είναι εικονική και υποκρύπτει άλλη συμφωνία αφανούς  εταιρείας, της οποίας αληθινό συμβαλλόμενο μέρος δεν ήταν  η  αιτούσα – ‘AL GHANDI & CONSOLIDATED CONTRACTORS INTERNATIONAL COMPANY LLC’, αλλά ήταν η  μητρική αυτής  κατασκευαστική  εταιρεία με την επωνυμία ‘CCC – CONSOLIDATED CONTRACTORS GROUP SAL’, λόγω του ότι δεν επιτρεπόταν να  αναπτύξει δράση στην Ελλάδα, ως  εταιρεία  του α.ν. 89/1967,  έβαλε  εικονικά ‘μπροστά’  την άνω αιτούσα και θυγατρική  της – ‘AL GHANDI & CONSOLIDATED CONTRACTORS INTERNATIONAL COMPANY LLC’ προκειμένου να  δικαιολογήσει  έναντι των Τραπεζών  και των Αρχών  το ποσό των 3.000.000€, το οποίο είχε  συμφωνηθεί να καταβάλει και πράγματι κατέβαλε ως μέρος της συμμετοχής της (της CCC) στην άνω αφανή  εταιρεία με  εμφανή  εταίρο την ανώνυμη  εταιρεία ‘ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.’, η οποία (αφανής εταιρεία) είχε συσταθεί το 2016 με  πρωτοβουλία, υπό  την εποπτεία και  υπό τον συντονισμό  της κατά τον οικείο χρόνο Κυβέρνησης (την οποία στην επικοινωνία τους αποκαλούσαν “White House”) και ιδία του  αρμόδιου  Υπουργού  της,  κ. Νικόλαου Παππά και η  οποία (αφανής  εταιρεία) σκοπό  είχε τη συμμετοχή της στον διενεργηθέντα  το καλοκαίρι  του 2016 Διεθνή Διαγωνισμό  για  την κατακύρωση άδειας παρόχου εκπομπών εθνικής εμβέλειας”.

To e-mail

Στη μήνυση γίνεται αναφορά σε ένα email με ημερομηνία 27 Αυγούστου 2016, το οποίο αποστέλλει υπεύθυνος της εταιρείας CCC προς τον Κυριάκο Τόμπρα, ο οποίος ενεργούσε για λογαριασμό του επιχειρηματία- εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα και στο οποίο αναφέρεται ότι για την εικονική συναλλαγή υπήρχε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου τότε και υψηλόβαθμων κυβερνητικών παραγόντων.

“Η ιδέα δεν είναι άμεσα ή έμμεσα να καταγραφούμε σε μια συναλλαγή χρηματοδότησης, η οποία θα αφήσει ίχνος  για την τελική συναλλαγή. Οι επικεφαλής και ο Λευκός Οίκος, και η White Porscha είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των ‘φίλων’ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ποιου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσω του Κυπριακού Αριθμού, που είχα μοιραστεί μαζί σας.

Ας παραμείνουμε σε αυτή τη φόρμουλα. Η προκαταβολή θα πάει σε ‘φίλους’ στα Η.Α.Ε. και εκείνοι με τη σειρά τους θα τη στείλουν τοπικά. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι καλύτερο να ακολουθήσουμε αυτό. Αναμένοντας τις απόψεις σας” αναφέρεται σε ένα από τα e-mail που αντάλλαξαν μεταξύ τους οι δύο εταιρείες.

Σε άλλο σημείο, η πλευρά Καλογρίτσα κάνει αναφορά και σε χρηματοδότηση της εφημερίδας Documento και πάλι έπειτα από «εντολή» Παππά.

“Κατόπιν τούτου, άπαντες οι εγκαλούμενοι ενεργούντες από κοινού σε συνεννόηση και σε σύμπραξη προέβησαν σε υλοποίηση του κάτωθι εγκληματικού σχεδίου εξαπάτησης του άνω Διαιτητικού Δικαστηρίου και του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, προκειμένου ο όμιλος της CCC να λάβει πίσω το άνω ποσό € 3.000.000, το οποίο είχε καταβληθεί για την άνω αιτία και είχε διατεθεί κατά τις υποδείξεις του τότε υπουργού, κ. Νικόλαου Παππά, για την έκδοση του φιλοκυβερνητικού εντύπου Documento, παρουσιάζοντας ψευδώς στο άνω Διαιτητικό Δικαστήριο, αλλά και σήμερα την 01.07.2020 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ότι το άνω ποσό αποτελεί δήθεν προκαταβολή έναντι της άνω ανύπαρκτης σύμβασης ‘υπεργολαβίας’, η οποία δήθεν δεν υλοποιήθηκε – ούτε και θα μπορούσε άλλωστε ακριβώς διότι δεν υπήρχε!- , και αξιώνοντας την επιστροφή της προκαταβολής, που δήθεν είχαν δώσει για αυτήν την ανύπαρκτη ‘υπεργολαβία’, προσκομίζοντας ψευδή αποδεικτικά μέσα εις επίρρωση των ψευδών ισχυρισμών τους”.

Η δικαστική αντιδικία

Η μήνυση υποβλήθηκε επειδή ο κ. Καλογρίτσας ισχυρίζεται πως με πλήρη γνώση και συμφωνία με το “White House” (Μαξίμου)  συστάθηκε η εταιρεία που διεκδικούσε την τηλεοπτική άδεια και πως υπό τον συντονισμό, εποπτεία και καθοδήγηση του “White House” δημιουργήθηκε εικονική σύμβαση υπεργολαβίας μεταξύ της “Τοξότης” (συμφερόντων Καλογρίτσα) και του Λιβανέζικου κατασκευαστικού κολοσσού CCC ώστε να του δοθούν 3 εκατομμύρια ευρώ για την εγγυητική επιστολή που θα του επέτρεπε να συμμετέχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η λιβανέζικη εταιρεία δικαιώθηκε στο διαιτητικό δικαστήριο της Ελβετίας τον Απρίλιο του 2019 και την περασμένη Τετάρτη ζήτησε από το Μονομελές Πρωτοδικείο να κηρυχθεί εκτελεστή η απόφαση. Σύμφωνα με την απόφαση ο Έλληνας επιχειρηματίας οφείλει στην εταιρεία τρία εκατομμύρια ευρώ που του είχαν καταβληθεί (ως υπεργολάβου) βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού για την κατασκευή ενός έργου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το συμφωνητικό είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2016 και η απόφαση του Ελβετικού Δικαστηρίου εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2019.

Ο κ. Καλογρίτσας όμως τώρα κλιμακώνει την αντιδικία πηγαίνοντας την υπόθεση στα ποινικά δικαστήρια διότι όπως καταγγέλλει “εφόσον η σύμβαση ήταν εικονική παραπλανήθηκε το ελληνικό δικαστήριο”.

Σημειώνεται ότι η CCC είναι μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Μέση Ανατολή, ενώ ανήκει στους 250 μεγαλύτερους τεχνικούς ομίλους στον κόσμο. Τον όμιλο διοικούν οι Βάελ και Σάμερ Χούρι.

Η ιστορία της “Τοξότης”

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τους επικριτές της, είχε επιχειρήσει να επαναφέρει την εταιρεία Τοξότης στο εγχώριο επιχειρηματικό στερέωμα.

Για τον σκοπό αυτό, είχε προχωρήσει στην κατάτμηση του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος σε οκτώ τμήματα, με την εταιρεία να μειοδοτεί, αρχικά, για τα τέσσερα πρώτα τμήματα.

Η “Τοξότης” κοινοπρακτικά με την Ομάδα Κατασκευών κηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος για τα δύο από τα τέσσερα τμήματα.

Επειδή όμως δεν κατάφερε να προσκομίσει ατις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές κηρύχθηκε έκπτωτη από τα συγκεκριμένα έργα.

Η “Τοξότης” φέρεται να οφείλει περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ στην τράπεζα Αττικής που αποτελεί βασικό πιστωτή, ενώ ποσό της τάξης των τεσσάρων εκατ. έχουν λαμβάνειν οι εργαζόμενοι.

Το καλοκαίρι του 2016 ο όμιλος Καλογρίτσα είχε βρεθεί στο στόχαστρο, καθώς η εταιρεία Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Α.Ε., που ανήκε στον Ιωάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, υιό του ιδρυτή της Τοξότης, Χρ. Καλογρίτσα, είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Εν τέλει, η εταιρεία του Ι. Καλογρίτσα αποσύρθηκε από τη διαδικασία.

Πολιτική θύελλα

Η υπόθεση έχει προκαλέσει θύελλα στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για “σοκαριστικές αποκαλύψεις που ξεπερνούν τη λειτουργία παρακράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμπουν σε πρακτικές μαφίας”.

“Με τις αποκαλύψεις που έρχονται καθημερινά στο φως, συμπληρώνεται το παζλ του παρακράτους, των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι Ελληνες μαθαίνουν, δια στόματος των πρωταγωνιστών, αυτά που υποψιάζονταν. Σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις,από την πλευρά του  εργολάβου κι επίδοξου καναλάρχη με τις πλάτες του ‘μαγαζιού’, κ. Καλογρίτσα ειπώθηκε στο δικαστήριο ότι τα 3 εκατομμύρια τελικά πήγαν στο Documento (προφανώς όχι για να ενισχυθεί ο αγώνας κατα της διαπλοκής και η “ανεξάρτητη” δημοσιογραφία, αλλά για να κάνει τη “βρώμικη δουλειά”  του ΣΥΡΙΖΑ.). Ο κ. Βαξεβάνης απαντά, ότι εκείνος δεν ήταν συνεταίρος αλλά ένας απλός εργαζόμενος! Ο οποίος, ώ του θαύματος,κατάφερε στη συνέχεια να γίνει ιδιοκτήτης”, σημειώνει στην Κυριακάτικη ανακοίνωσή της η Πειραιώς, προσθέτοντας:

“Για όλη αυτή τη δυσώδη ιστορία οφείλουν απαντήσεις ο Αλ. Τσίπρας και ο Ν. Παππάς που την έστησαν και όλοι οι εργολαβικά εμπλεκόμενοι. Πήγαν όντως τα τρία εκατομμύρια ευρώ στην έκδοση του Documento; Πως έγινε και ο εργαζόμενος σε μια εφημερίδα στην οποία μπήκαν τόσα εκατομμύρια, βρέθηκε ιδιοκτήτης; Η δικαιοσύνη παράλληλα οφείλει να διερευνήσει τις σκοτεινές διαδρομές, των εικονικών συμβάσεων, των εκατομμυρίων ευρώ και των μετοχών που άλλαζαν χέρια. Είναι ζήτημα δημοκρατίας”.

“Δίπλα στο ‘μαγαζί’, το White House, τον Ν. Παππά, τον κολλητό εργολάβο, το Documento, τον κ. Βαξεβάνη, τις εικονικές συναλλαγές, τα εκατομμύρια που αλλάζουν χέρια, τους κυπριακούς αριθμούς λογαριασμών, έχουμε σήμερα και κάποια ‘White Porscha. Ποια είναι η ‘άμωμη ύπαρξη’ από την οποία ξεκινούσαν όλα; Ποιος κρύβεται πίσω από αυτό τον κωδικό; Για όλα αυτά, που είναι σαν να βλέπεις μαφιόζικη ταινία, αναμένουμε τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα”.

Ας ερωτηθεί ο Θεοδωρικάκος

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για “μεγάλο πανικό” του πρωθυπουργού.

“Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλο πανικό τόσο λόγω της οικονομίας, που την έχει  βουλιάξει, όσο και από τις σημερινές αποκαλύψεις για επίσημες καταγραφές από την ΕΥΠ”, τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας παράλληλα τη Ν.Δ. για “φθηνούς και στημένους αντιπερισπασμούς”.

«Ξαναλέμε λοιπόν: Τις δοσοληψίες του συγκεκριμένου επιχειρηματία και τα ανεξόφλητα χρέη του προς τρίτους επιχειρηματίες ίσως τα γνωρίζουν καλύτερα ο κ. Θεοδωρικάκος, ως παλιός συνεργάτης και οικογενειακός συνέταιρος και ο κ. Λοβέρδος ως συνήγορός του”, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Ο κ. Καλογρίτσας προσπαθεί να μετατρέψει σε πολιτικό θέμα μια αστική του διαφορά, ένα ακόμη ανεξόφλητο χρέος προς τρίτους, υπό τις οδηγίες του συνηγόρου του κ. Λοβέρδου ο οποίος διώκεται για την υπόθεση Nοβάρτις. 

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Καλογρίτσας κόπηκε από την αδειοδότηση καναλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν μπόρεσε να καταβάλει το τίμημα που προβλεπόταν. 

Τα λοιπά επιχειρηματικά του ζητήματα δεν τα γνωρίζουμε. Ας ερωτηθεί ο κ. Θεοδωρικάκος με τον οποίο είναι συνέταιροι.

“Τα όσα δημοσιεύονται στην εφημερίδα ‘Πρώτο Θέμα’, για τις αναφορές ενώπιον του δικαστηρίου στη δίκη Καλογρίτσα, είναι επιβεβλημένο να διερευνηθούν σε βάθος από την Δικαιοσύνη”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.

Δεν περιμένουμε απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Όπως υπογραμμίζει, “οι πολίτες απαιτούν απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα:
-Υπήρχε ένα τόσο μεγάλο και πολυδαίδαλο κύκλωμα που συντόνιζε ο κ. Παππάς;

-Λειτουργούσε με εντολή του μαγαζιού ή όπως αλλιώς το λένε, δηλαδή του ίδιου του ένοικου του Μεγάρου Μαξίμου;

-Ήταν τόση η δίψα τους να δημιουργήσουν καθεστώς, ελέγχοντας τα ΜΜΕ ώστε προέτρεπαν επιχειρηματίες σε εικονικές συναλλαγές;

Δεν περιμένουμε απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ευνόητοι οι λόγοι. Περιμένουμε τις ενέργειες της Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να παραμείνουν αιωρούμενα τέτοια θέματα που ρίχνουν και άλλο δηλητήριο στον δημόσιο βίο.”

“Όσα αποκαλύπτονται είναι συγκλονιστικά. Όχι τόσο απρόσμενα για όσους ‘παροικούν την Ιερουσαλήμ’ αλλά συγκλονιστικά και αποκαλυπτικά των έργων και ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τον απλό κόσμο. Ανθρώπους που όταν είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται στα χρόνια της κρίσης, ακούμπησαν τις ελπίδες τους σε ανθρώπους που αποδείχτηκαν πολύ κατώτεροι των προσδοκιών τους” ανέφερε ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Όθωνας.

ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου της κ. Γεννηματά τόνισε ότι “ο κος Τσίπρας δεν μπορεί να παριστάνει τον ‘Μοσκιό’. Οφείλει ο ίδιος να απαντήσει αν δεν ήξερε, δεν άκουγε ή συγκάλυπτε ή ενορχήστρωνε. Σ’ αυτά τα ερωτήματα προφανώς οφείλει μια απάντηση την οποία μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει αλλά δεν θα την αποφύγει” κατέληξε ο κ. Όθωνας.

Σάμπυ Μιωνή: “Kάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους”

Εν τω μεταξύ ο Σάμπυ Μιωνή ρίχνει λάδι στη φωτιά της πολιτικής διαμάχης υποστηρίζοντας πως δεν ήταν μόνο “ο Νίκος Παππάς που γνώριζε τη λειτουργία του παραδικαστικού κυκλώματος, γνώριζαν και άλλοι… Τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν θα κάνουν κάποιους να χάσουν τον ύπνο τους για την δράση του μεγαλύτερου παραδικαστικού κυκλώματος από την σύσταση του ελληνικού κράτους”, αναφέρει ο Σάμπυ Μιωνή, κάνοντας ευθεία αναφορά με την τελευταία του φράση σε όσα είχε πει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έξω από το Μαξίμου όταν προέκυψε η υπόθεση Novartis.

Ο Ελληνο-Ισραηλινός επιχειρηματίας κάνει λόγο για ένα έγγραφο από την Κύπρο που αθώωνε τον ίδιο και τον Σταύρο Παπασταύρου, λέγοντας ότι η Ελένη Τουλουπάκη “το έθαψε για να μας θάψει”.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σάμπυ Μιωνή τονίζει πως η ποινική δίωξη σε βάρος του ίδιου και του Σταύρου Παπασταύρου ξεκίνησε γιατί εκείνος αρνήθηκε να υποκύψει τον εκβιασμό του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, μέσα στο Μαξίμου, παρουσία του Νίκου Παππά.

“Τον Μάρτιο του 2016, όταν αρνήθηκα να ενδώσω στον εκβιασμό του κ. Παπαγγελόπουλου για χρήματα μέσα στο Μαξίμου ενώπιον του Νίκου Παππά, ξεκίνησε σε βάρος μας ποινική προκαταρκτική εξέταση με την κατηγορία ότι το πληρεξούσιο που προσκόμισε ο Σταύρος Παπασταύρου στις φορολογικές αρχές δεν ήταν αυθεντικό και βεβαίωνε ψευδή γεγονότα». Ένα μήνα αργότερα, τον Απρίλιο του 2016, καλείται ο Σταύρος Παπασταύρου και μόνον, να δώσει εξηγήσεις με υποβολή υπομνήματος, κάτι που τελικά γίνεται τον Ιούνιο του 2016. Στο μεταξύ όμως στις 19.5.2016 ήρθε έγγραφο δικαστικής συνδρομής από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο κατέρριπτε στην ουσία την κατηγορία σε βάρος μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

“Κάποια στιγμή οι εισαγγελείς Τουλουπάκη, Ντζούρας και Καλούδης, πρέπει να ελεγχθούν για τη συστηματική βοήθεια που προσέφεραν στην εγκληματική συμμορία που με εκβίαζε επί σειρά ετών. ​Τώρα έρχεται η ώρα της κρίσης: Δεν γνώριζε μόνο ο κ. Παππάς τη λειτουργία του παραδικαστικού κυκλώματος, γνώριζαν και άλλοι. Τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν θα κάνουν κάποιους να χάσουν τον ύπνο τους για την δράση του μεγαλύτερου παραδικαστικού κυκλώματος από την σύσταση του ελληνικού κράτους”, καταλήγει ο Σάμπυ Μιωνή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα