Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας είναι σε επιφυλακή μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος βουβωνικής πανώλης στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του κινεζικού υπουργείου Υγείας, ο ασθενής (ένας βοσκός από την πόλη Μπαγιανούρ) βρίσκεται σε καραντίνα και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.
Οι αρχές της περιοχής ανέβασαν το επίπεδο του συναγερμού στο 3 (είναι το δεύτερο χαμηλότερο από τα τέσσερα που προβλέπονται), υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για κάτι που τους ανησυχεί πολύ.
Σ’ αυτό το επίπεδο συναγερμού, οι κάτοικοι της περιοχής απαγορεύεται να κυνηγούν και να καταναλώνουν ζώα που μπορεί να μεταφέρουν τον βάκιλο της πανώλης.
Θανάσιμη αλλά θεραπεύσιμη
Κατά διαστήματα, κρούσματα βουβωνικής πανώλης αναφέρονται σποραδικά σε διάφορες χώρες.
Το 2017, στη Μαδαγασκάρη σημειώθηκε ένα μικρό ξέσπασμα, που οδήγησε σε τουλάχιστον 300 μολύνσεις.
Τον Μάιο του 2019 δύο άνθρωποι στη Μογγολία πέθαναν από πανούκλα. Οι γιατροί τότε είχαν εκτιμήσει ότι την κόλλησαν μετά την κατανάλωση κρέατος μαρμότας (είναι είδος τρωκτικού).
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ουλάν Μπατόρ, την πρωτεύουσα της Μογγολίας, το κρέας και το συκώτι της μαρμότας θεωρούνται εξαιρετικές τροφές στην περιοχή, με ευεργετικές θεραπευτικές ιδιότητες.
Το κυνήγι της μαρμότας, όμως, έχει απαγορευτεί εδώ και αρκετά χρόνια στην Κίνα, αφού το συγκεκριμένο τρωκτικό συνδέεται με όλες σχεδόν τις περιπτώσεις πανούκλας που έχουν καταγραφεί στην Κίνα στη σύγχρονη εποχή.
Η βουβωνική πανώλη είναι πολύ μεταδοτική και θανατηφόρα. Τον 14ο αιώνα αφάνισε σχεδόν 50 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη. Στις μέρες μας, όμως, είναι απίθανο να ξαναζήσουμε μια επιδημία του ‘Μαύρου Θανάτου’.
“Αντίθετα με ό,τι ίσχυε τον 14ο αιώνα, σήμερα ξέρουμε τους μηχανισμούς μετάδοσης της πανώλης”, δήλωσε στον ιστότοπο Healthline ο δρ. Σάντι Καπαγκόντα, επιδημιολόγος στην ιατρική σχολή του Στάνφορντ. “Είναι σχετικά εύκολο να την περιορίσουμε και -επιπλέον- ξέρουμε πώς θεραπεύεται”. Ο δρ. Καπαγκόντα εξήγησε ότι στις μέρες μας υπάρχουν αντιβιοτικά που εξολοθρεύουν τον βάκιλο της πανώλης.
Η τελευταία φονική επιδημία πανούκλας καταγράφηκε τον 19ο αιώνα στην Κίνα και την Ινδία και υπολογίζεται ότι σκότωσε 12 εκατομμύρια ανθρώπους.
Με πληροφορίες από BBC World.