ΑΘΗΝΑ
07:57
|
26.04.2024
Μετά τα περσινά συμβάντα, η παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων έχει ενισχυθεί από όλες τις πλευρές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τεχεράνη εγκατέστησε πολλαπλές “αποικίες” πυραύλων κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής της.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης, οι συστοιχίες των πυραύλων έχουν τοποθετηθεί τόσο στις ακτές όσο και στον βυθό του Περσικού Κόλπου και “προκαλούν εφιάλτες” στους εχθρούς του Ιράν.

Όπως σημείωσε ο ναύαρχος Αλί Ρεζά Τανγκσίρι σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο κυριακάτικο φύλλο της Σομπ-ε Σαντέκ, “Το Ιράν εγκατέστησε υπόγεις και υποβρύχιες αποικίες πυραύλων κατά μήκος των ακτών του Περσικού Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν. Είναι ένα ισχυρό οπλικό σύστημα που θα αποτελέσει εφιάλτη για τους εχθρούς της χώρας”.

Σύμφωνα με τον ναύαρχο, το Ιράν βρίσκεται πλέον “παντού” σ’ αυτά τα νερά. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει μεταφέρει 23.000 στρατεύσιμους και 428 σκάφη στην περιοχή, ενώ ο Τανγκσίρι άφησε να εννοηθεί ότι κι άλλοι πύραλοι μεγάλου βεληνεκούς και ολοκαίνουρια στρατιωτικά οχήματα είναι καθ’ οδόν.

Το Ιράν φροντίζει να “διαφημίζει” συχνά τα υπόγεια -άρα αόρατα- οπλικά του συστήματα αλλά μέχρι στιγμής, στην περιοχή του Περσικού τουλάχιστον, δεν έχει καταγραφεί κάποια έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα.

Συνολικά στον Περσικό Κόλπο, μετά τα συμβάντα του περασμένου καλοκαιριού, η παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων έχει ενισχυθεί σημαντικά από όλες τις πλευρές. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν κατηγορήσει ευθέως το Ιράν για επιθέσεις σε τάνκερ, με την Τεχεράνη να αρνείται τις κατηγορίες ως ανυπόστατες. Οι πρώτοι που έσπευσαν να ενισχύσουν την παρουσία τους στον Κόλπο ήταν οι Αμερικανοί, με τη δικαιολογία ότι έπρεπε να διασφαλίσουν ότι οι διελεύσεις των πλοίων στον Περσικό θα γίνονταν χωρίς κίνδυνο.

Το Ιράν από την πλευρά του υποστηρίζει ότι είναι σε θέση να παρέχει εγγυήσεις για όλους τους πλόες και επιδιώκει την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων από τα ύδατα της περιοχής.

Πηγή: Russian Times.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα