ΑΘΗΝΑ
16:39
|
20.05.2024
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία και είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Ευρώπη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία αμφισβητεί τη θεωρία της ανοσίας της αγέλης και την αποτελεσματικότητά της απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.

Αυτό, γιατί μετά από ελέγχους σε ένα τεράστιο δείγμα 60.000 ανθρώπων, αποδείχτηκε ότι μόλις το 5% του πληθυσμού της Ισπανίας έχει αναπτύξει αντισώματα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet και καταδεικνύει τη δυσκολία της επίτευξης ανοσίας της αγέλης, από τη στιγμή που για να προστατευθεί αποτελεσματικά ο πληθυσμός μιας χώρας από ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας πρέπει να έχει αποκτήσει ανοσία το 60% – 70% των κατοίκων της.

Στην Ισπανία τα επίπεδα αντισωμάτων στον πληθυσμό ήταν σαφώς ανεβασμένα στις περιοχές που πλήγησαν περισσότερο (οι περιφέρειες της ενδοχώρας), αλλά όπως συμπεραίνουν οι ερευνητές: «Παρά τη σαρωτική διάδοση του Covid-19 στη χώρα, τα επίπεδα αντισωμάτων στον γενικό πληθυσμό παραμένουν χαμηλά και σίγουρα δεν επαρκούν για να παράσχουν ανοσία της αγέλης».

Ο μόνος τρόπος να φτάσουμε εκεί, στην ανοσία της αγέλης, εκτιμούν οι Ισπανοί είναι “να αποδεχτούμε παράπλευρες απώλειες που θα αντιστοιχούν σε ανυπολόγιστο αριθμό θανάτων και κατάρρευση των συστημάτων υγείας”. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, είναι “να επιμείνουμε στην τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, να εντοπίζουμε και να ιχνηλατούμε τα νέα κρούσματα και τις επαφές τους προκειμένου να εμποδίσουμε νέα έκρηξη των μολύνσεων ή δεύτερο κύμα της πανδημίας”.

Η ισπανική έρευνα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Ευρώπη σχετικά με τον κορονοϊό. Σε αντίστοιχες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Κίνα και τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού δεν έχει εκτεθεί στον κορονοϊό, “ακόμα και σε περιοχές όπου η διάδοση ήταν μεγάλη”, σημειώνεται στην έκθεση του Lancet.

Αυτή τη στιγμή στην Ισπανία, που κατέγραψε περισσότερα από 250.000 κρούσματα και τουλάχιστον 28.385 θανάτους, 70.000 άνθρωποι βρίσκονται ξανά σε καραντίνα στη Γαλικία, στα βορειοδυτικά της χώρας. Οι αρχές παρατήρησαν νέα έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή, την οποία απέδωσαν σε συνωστισμό στις πιάτσες των μπαρ και των νυχτερινών μαγαζιών. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, στη Γαλικία εντοπίστηκαν 258 νέα κρούσματα, τα 117 εκ των οποίων στην επαρχία του Λούγκο.

Μερικό lockdown που επηρεάζει 210.000 κατοίκους έχει επιβληθεί από το Σάββατο και στην Καταλωνία, στην περιφέρεια της Σεγριά και στην πόλη της Λέιδα.

Με πληροφορίες από το BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα