ΑΘΗΝΑ
05:28
|
27.04.2024
Τα βήματα της Λετονίας σκέφτεται να ακολουθήσει η Εσθονία διακόπτοντας τη μετάδοση του δικτύου Russia Today.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα βήματα της Λετονίας σκέφτεται να ακολουθήσει και η Εσθονία διακόπτοντας τη μετάδοση καναλιών του δικτύου “Russia Today” (RT), σύμφωνα με τον Εσθονό υπουργό Εξωτερικών, Ουρμάς Ραϊνσάλου.

Σημειώνεται ότι το Λετονικό Εθνικό Συμβούλιο Ηλεκτρονικών Μέσων ενημέρωσης ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι απαγορεύει τη μετάδοση επτά σταθμών του δικτύου RT (RT, RT HD, RT Arabic, RT Spanish, RT Documentary HD, RT Documentary και RT TV), με τη δικαιολογία ότι ο επικεφαλής τους είναι ο γενικός διευθυντής του δικτύου “Rossiya Segodnya”, Ντμίτρι Κισέλεφ, στον οποίον η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει κυρώσεις.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα είχε χαρακτηρίσει “εξωφρενική και παράνομη” την φίμωση του δικτύου στη Λετονία, υπογραμμίζοντας ότι το νομικό καθεστώς αυτού του οργανισμού (σ.σ. RT) είναι αυτόνομο, μη κερδοσκοπικό και διευθύνεται από τη Σιμονιάν”.

“Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Λετονία προσπάθησε να επηρεάσει τα ΜΜΕ στη χώρα και κάλεσε τους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς να ελέγξουν την απόφαση της Ρίγας για να διαπιστώσουν εάν συμμορφώνεται με τις πολιτικές και νομικές δεσμεύσεις της Λετονίας για διασφάλιση της ελευθερίας του λόγου και της ελεύθερης πρόσβασης σε πληροφορίες” κατέληξε η Μαρία Ζαχάροβα.

Σημειώνεται ότι τα δίκτυα RT και Rossiya Segodnya είναι διαφορετικές νομικές οντότητες. Το RT δεν διευθύνεται από τον ευρέως γνωστό δημοσιογράφο και τηλεοπτικό παρουσιαστή, Κισέλεφ. Η Μαργαρίτα Σιμονιάν, είναι η αρχισυντάκτρια του RT και δεν υπόκειται σε καμία κύρωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Καταδεικνύει τη βλακεία, την ανικανότητα και τη Ρωσοφοβία εκείνων στη Λετονία που λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις”, δήλωσε ο Κισέλεφ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Govorit Moskva.

“Νομίζω ότι οι Λετονοί πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από την RT και να άρουν την απαγόρευση της μετάδοσης” υπογράμμισε.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της RT Μαργαρίτα Σιμονιάν με ανάρτησή της στο Twitter γελοιοποίησε τον ισχυρισμό της Λετονίας ότι ο Κισέλεφ είναι υπεύθυνος για το κανάλι.

“Η Λετονική νοημοσύνη θεωρεί ότι ο Ντμίτρι Κισέλεφ είναι υπεύθυνος για την RT”, έγραψε, “δεν φοβόμαστε καθόλου αυτό το είδος νοημοσύνης”.

Η Λετονία ανέφερε ότι θα ενημερώσει τις ρυθμιστικές αρχές των μέσων ενημέρωσης σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για την απόφασή της και θα τα παροτρύνει να απαγορεύσουν επίσης την RT.

Η RT θεωρείται στη Λετονία και στις γειτονικές χώρες της Βαλτικής, την Εσθονία και τη Λιθουανία, ως εργαλείο προπαγάνδας του Κρεμλίνου και επηρεασμού της ρωσικής μειονότητας της περιοχής.

Ωστόσο, ο Εσθονός υπουργός, Ουρμάς Ραϊνσάλου ενέκρινε την απόφαση της Λετονίας.

“Μιλάμε μόνο για τα κανάλια που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο, των οποίων οι δικαιούχοι είναι αυτοί που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων” δήλωσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πριν προβεί σε ανάλογα μέτρα, θα πραγματοποιήσει ανάλυση, η οποία θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι ο περιορισμός της μετάδοσης των καναλιών, θα είναι σωστό βήμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα