ΑΘΗΝΑ
18:14
|
25.04.2024
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα ξεκινήσει εκ νέου την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δέχθηκε πυρά μετά την ανακοίνωση ότι πρόκειται να ξεκινήσει εκ νέου την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει ότι το βασίλειο μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη.

Σε γραπτή δήλωσή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρας επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συνεργάζεται στρατιωτικά με τον βασικό τους σύμμαχο στην περιοχή του Κόλπου. Μια ορόσημη απόφαση του Εφετείου του Ηνωμένου Βασιλείου του Ιουνίου του 2019 έκρινε ότι οι πωλήσεις όπλων στο βασίλειο ήταν παράνομες – ωθώντας την κυβέρνηση να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων ενώ διενεργούσε επιθεώρηση.

Ο Τρας είπε ότι είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, αν και ορισμένα «αξιόπιστα ανησυχητικά περιστατικά» είχαν αναγνωριστεί ως «πιθανές» παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου (IHL), η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τα έβλεπε ως «μεμονωμένα περιστατικά».

“Τα περιστατικά που έχουν αξιολογηθεί ως πιθανές παραβιάσεις του IHL συνέβησαν σε διαφορετικούς χρόνους, σε διαφορετικές περιστάσεις και για διαφορετικούς λόγους.”

Εξηγώντας περαιτέρω την απόφαση, ο Τρας ισχυρίστηκε ότι, παρά τις πιθανές ιστορικές παραβιάσεις, η Σαουδική Αραβία είχε «πραγματική πρόθεση» και «ικανότητα συμμόρφωσης με το IHL».

Η ανακοίνωση άφησε πολλούς έκπληκτους, καθώς έρχεται μόλις μια μέρα μετά τον διαδικτυακό χλευασμό του υπουργού Εξωτερικών Ντομίνικ Ραμπ για την καθιέρωση ενός νέου «παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων» που επιδιώκει να «στοχεύσει ανθρώπους που έχουν διαπράξει τις σοβαρότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις – συμπεριλαμβανομένου του παγώματος περιουσιακών στοιχείων και της απαγόρευσης βίζα – εναντίον 20 Σαουδάραβων υπηκόων που θεωρούνται υπεύθυνοι για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ωστόσο, η επανέναρξη των πωλήσεων όπλων στη Ριάντ ώθησε έναν σχολιαστή να ρωτήσει πονηρά: «Θα επιβληθούν κυρώσεις σε [υπουργούς] του Ηνωμένου Βασιλείου – από την κυβέρνηση του [ΗΒ];»

Άλλοι στο διαδίκτυο έμειναν σαστισμένοι από την απόφαση, με ένα άτομο φαινομενικά να προσπαθεί να καταλάβει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τώρα «οι κακοί». Υπήρχαν επίσης εκείνοι που πρότειναν ότι κανείς δεν πρέπει να σοκαρίζεται από τη τροπή των γεγονότων, με έναν σχολιαστή να κάνει αναρτά στο Twitter: «Εξοργισμένος, ναι. Εκπληκτος; Οχι.”

Οι ανθρωπιστικές ομάδες και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κατηγορήσει τις δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας ότι παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβάνοντας βομβαρδισμούς σχολείων, νοσοκομείων, γάμων και υποδομών τροφίμων στην Υεμένη από την έναρξη του πολέμου με τους αντάρτες Χούτι το 2015.

Η σύγκρουση έχει κοστίσει περίπου 100.000 ζωές, με το 80% των Υεμένων να χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Το Διεθνές Ταμείο Παιδιών των Ηνωμένων Εθνών (UNICEF) το περιέγραψε ως κρίση «κατακλυσμικών αναλογιών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα