ΑΘΗΝΑ
10:34
|
23.04.2024
Η μείωση του εργατικού δυναμικού της χώρας είχε ήδη ξεκινήσει προτού εκδηλωθεί η πανδημία, επισημαίνουν οι επιστημονικοί συνεργάτες της Συνομοσπονδίας Εργατών (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απώλεια έως και περίπου 200.000 θέσεων εργασίας προβλέπουν οι επιστημονικοί συνεργάτες της Συνομοσπονδίας Εργατών (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Ωστόσο, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές εκτιμήσεις εργατολόγων και παραγόντων της αγοράς, επισημαίνουν ότι η μείωση του εργατικού δυναμικού είχε ήδη ξεκινήσει μετά το Νοέμβριο του 2019. Προτού, δηλαδή, εκδηλωθεί η πανδημία, η οποία οδήγησε στην λήψη περιοριστικών μέτρων με επιπτώσεις στην οικονομία.

Με την διαπίστωση αυτή, οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΓΣΕΕ καταδεικνύουν ότι παρά την σταθερή ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την μείωση των μισθών, το οικονομικό μοντέλο που ακολουθείται την τελευταία δεκαετία, παράγει σταθερά ανεργία και υποαπασχόληση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο 6ο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, “η απασχόληση που αποτελεί το πιο κρίσιμο μέγεθος στην αγορά εργασίας, μειώνεται σταδιακά, κυρίως μετά τον Νοέμβριο του 2019, ενώ η αύξηση των οικονομικά μη ενεργών έχει ως αφετηρία τον Δεκέμβριο του 2019. Τους πρώτους δύο μήνες του 2020, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, ο αριθμός των οικονομικά μη ενεργών αυξήθηκε κατά περίπου 102 χιλιάδες άτομα, ενώ μόνο τον Μάρτιο του ίδιου έτους σημειώθηκε αύξηση της τάξης των 173 χιλιάδων ατόμων. 

Επομένως, η κατάσταση στην αγορά εργασίας είχε αρχίσει να επιδεινώνεται από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, ενώ η εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης φαίνεται να οδηγεί σε περαιτέρω επιδείνωση εντείνοντας, την επισφάλεια και την αβεβαιότητα των εργαζομένων”.Σε ό,τι αφορά στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, επισημαίνεται ότι:

  • Ο αριθμός των απασχολουμένων το 2020 αναμένεται να μειωθεί κατά 153 χιλιάδες άτομα, εφόσον το ΑΕΠ συρρικνωθεί κατά 8%. Η μείωση θα περιοριστεί στα 115 χιλιάδες άτομα, στην περίπτωση που η ύφεση κυμανθεί στο 6%, ενώ θα αυξηθεί στα 192 χιλιάδες άτομα, εφόσον το ΑΕΠ μειωθεί κατά 10%. 
  • Η κρίση έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων. Η Ελλάδα είναι πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης σε ποσοστό ευάλωτης απασχόλησης (26,7%), με σημαντική διαφορά από τον μέσο όρο (10,8%). 
  • Αξιοσημείωτη είναι η απόκλιση ως προς την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων στην Ελλάδας συγκριτικά με τις συνθήκες που επικρατούν στις άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Τονίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 63η θέση στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. 
  • Η πανδημία ανέδειξε το πρόβλημα της εργασιακής επισφάλειας λόγω κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ο υψηλότερος κίνδυνος έκθεσης των εργαζομένων και άρα αναστολής της εργασίας τους εξαιτίας της απαιτούμενης φυσικής εγγύτητας κατά την εκτέλεσή της εντοπίζεται σε κλάδους, όπως η εστίαση και τα καταλύματα, το εμπόριο, καθώς και οι προσωπικές και κοινωνικές υπηρεσίες. 
  • Το ποσοστό απασχόλησης στους κλάδους πολύ υψηλού κινδύνου ανέρχεται στην Ελλάδα στο 30,2%, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά την Κύπρο (33,5%), όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 22,1%. Επίσης, οι κλάδοι πολύ υψηλού κινδύνου στην Ελλάδα συνεισφέρουν το 20,1% των συνολικών αμοιβών των εργαζομένων και το 25,9% της προστιθέμενης αξίας, όταν τα ίδια ποσοστά στην Ε.Ε. είναι 16,3% και 17,4% αντίστοιχα. Η απόκλιση αυτή υποδεικνύει τις δυσανάλογες επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρει η υγειονομική κρίση στο συνολικό εισόδημα των πολιτών της χώρας σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους της Ε.Ε. 
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα