ΑΘΗΝΑ
05:06
|
18.04.2024
Καμπανάκι από την Κομισιόν για τις βαριές επιπτώσεις του κορονοϊού στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί προς το χειρότερο τις οικονομικές προβλέψεις που είχε δημοσιεύσει στις 6 Μαΐου για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, θεωρώντας ότι οι επιπτώσεις του κορονοϊού θα είναι ακόμη μεγαλύτερες στην οικονομική δραστηριότητα φέτος και του χρόνου, ενώ κάνει έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν το συντομότερο την πρόταση της για το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η Κομισιόν προβλέπει μικρότερη ύφεση φέτος και δραστική μείωση της ανάπτυξης του χρόνου.

Ειδικότερα, για την οικονομία της Ευρωζώνης η Επιτροπή προβλέπει για φέτος ύφεση της τάξης το 8,7% από 7,7% που προέβλεπε το Μάιο.

Για το 2021 η ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπεται ότι θα ανακάμψει με αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 6,1%, η οποία όμως είναι μικρότερο από το 6,3% που προέβλεπε στην έκθεση του Μαΐου.

Σχετικά με την Ελλάδα η ύφεση φέτος προβλέπεται στο 9%, ενώ τα πράγματα σφίγγουν το 2021 καθώς η ελληνική οικονομία θα ανταπτυχθεί με ρυθμό 6,0% από 7,9% που προβλεπόταν το Μάιο.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ε.Ε. που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού.

Χειρότερη επίδοση από την ελληνική θα έχουν φέτος η Ιταλία με υποχώρηση του ΑΕΠ 11,2%, η Ισπανία με 10,9%, η  Γαλλία με 10,6% και η Πορτογαλία με 9,8%.

Πάντως, η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις προβλέψεις της γιατί είναι άγνωστος ο ακριβής αντίκτυπος του τομέα του τουρισμού που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Όπως επισήμανε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οικονομικός αντίκτυπος της καραντίνας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ήταν πιο σοβαρός από τις αρχικές εκτιμήσεις, συνεπώς καθίσταται επιτακτική η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για το ταμείο ανάκαμψης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα