ΑΘΗΝΑ
19:15
|
19.04.2024
Δεν θα χορηγούνται βίζες σε εγγεγραμμένους σε προγράμματα σπουδών που γίνονται εξ ολοκλήρου μέσω Διαδικτύου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα απελαθούν οι ξένοι φοιτητές στην περίπτωση που θα παρακολουθούν τις πανεπιστημιακές παραδόσεις μέσω Διαδικτύου.

“Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα χορηγεί βίζες σε φοιτητές εγγεγραμμένους σε προγράμματα σπουδών που γίνονται εξ ολοκλήρου μέσω Διαδικτύου και η συνοριοφυλακή δεν θα τους επιτρέπει την είσοδο στην επικράτεια”, διεμήνυσε η ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια για τη μετανάστευση και τα τελωνεία (ICE0, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην αμερικανική επικράτεια “θα είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα, ή να λάβουν άλλα μέτρα, όπως να μετεγγραφούν σε σχολή όπου τα μαθήματα παραδίδονται με φυσική παρουσία, για να διατηρήσουν το καθεστώς της νόμιμης παραμονής τους. Διαφορετικά, ρισκάρουν να “αντιμετωπίσουν διαδικασία απέλασης”, ξεκαθάρισε η ICE, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση δεν αφορά φοιτητές που σπουδάζουν αγγλικά ή παρακολουθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

“Η βαρβαρότητα του Λευκού Οίκου δεν γνωρίζει κανένα όριο”, στηλίτευσε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, “οι ξένοι φοιτητές απειλούνται, είναι αντιμέτωποι με την επιλογή είτε να ρισκάρουν τη ζωή τους πηγαίνοντας στις τάξεις είτε να απελαθούν” υπογράμμισε.

Το μέτρο αφορά τις βίζες F1 (ακαδημαϊκές σπουδές) και M1 (επαγγελματική κατάρτιση). Περίπου 1,2 εκατ. φοιτητές και σπουδαστές διέθεταν τέτοιες βίζες τον Μάρτιο, στην πλειονότητά τους υπήκοοι Κίνας, Ινδίας και Νότιας Κορέας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ελλείψει αποδεδειγμένα αξιόπιστου και αποτελεσματικού εμβολίου, ορισμένα πανεπιστήμια, όπως το Χάρβαρντ και της Καλιφόρνια, ανακοίνωσαν ότι το προσεχές εξάμηνο τα μαθήματα θα παραδίδονται 100% ψηφιακά.

Ο Τραμπ, έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα, σειρά μέτρων που βάζουν στο στόχαστρο τους ξένους από το ξέσπασμα της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ.

Τον Ιούνιο, πάγωσε ως το 2021 την έκδοση των πράσινων καρτών και διαφόρων αδειών εργασίας, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, με το πρόσχημα ότι έτσι διασφαλίζονται θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς.

Παράλληλα, έχει πρακτικά αναστείλει την υποδοχή αιτούντων άσυλο στα νότια σύνορα με το Μεξικό, επικαλούμενος τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία εν μέσω της πανδημίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα