ΑΘΗΝΑ
04:45
|
27.04.2024
Τα μέτρα κατά της πανδημίας στέρησαν μια σημαντική πηγή εισοδήματος από τους οδηγούς αναρρίχησης του Έβερεστ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με το Έβερεστ να προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες που αντιμετωπίζουν την ανάβαση του σαν άθληση, εξωτικό τουρισμό, και ευκαιρία για σέλφι, το επάγγελμα του οδηγού των ορειβατών έχει εξελιχθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε ανθηρή επιχείρηση για τους ντόπιους της φυλής των Σέρπα.

Για τους Σέρπα, οι οποίοι φημίζονται για τις ορειβατικές τους επιδόσεις σε τέτοιο βαθμό ώστε ο όρος για τον οδηγό στην αναρρίχηση να έχει πάρει την ονομασία της φυλής, η ανάβαση στο όρος Έβερεστ δεν έχει καμμία δυσκολία.

Αυτή την εποχή όμως αντιμετωπίζουν μια νέα πρόκληση ― καθόσον εδώ και μερικούς μήνες η κυβέρνηση του Νεπάλ ανέστειλε λόγω πανδημίας τις ορειβατικές δραστηριότητες και τις διαδρομές πεζοπορίας στο βουνό αφήνοντας τους χωρίς δουλειά.

Οι επίσημοι αριθμοί αναφέρουν πως πάνω από 200,000 άτομα εργάζονται ως οδηγοί, κουβαλητές, μάγειροι, και σχετικές θέσεις στην «βιομηχανία» τουρισμού στο όρος Έβερεστ και στα υπόλοιπα βουνά της περιοχής (η οποία φιλοξενεί οκτώ από τις δεκατέσσερις ψηλότερες κορυφές στον πλανήτη).

Η γενική καραντίνα, η οποία ξεκίνησε λίγο πριν το επίσημο άνοιγμα της ορειβατικής σαιζόν, άφησε χιλιάδες οδηγούς χωρίς εισόδημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα