ΑΘΗΝΑ
20:50
|
20.09.2024
Διάφορα σενάρια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον τουρκικό Τύπο σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις 10 Ιουλίου αναμένεται η απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, και διάφορα σενάρια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον τουρκικό Τύπο.

Το ΣτΕ φαίνεται να προσανατολίζεται στο να ακυρώσει την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του 1934, και να εκδόσει απόφαση υπέρ της μετατροπής της σε τζαμί. Ο Οκάν Μουντερίσογλου ανέφερε ότι «Η απόφαση θα είναι πολύ συγκεκριμένη και θα εξαλείψει τις συζητήσεις ριζικά».

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ομόφωνα την απόφαση της Αγίας Σοφίας με ημερομηνία 27.11.1934. Πρέπει να γίνει τζαμί. Η τελεία μπήκε. Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Διεθνών Κοινωνικών Μέσων (USMED), Μεχμέτ Αρντίτς, ενώ αντίστοιχη φαίνεται να είναι και η άποψη της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ».

Παράλληλα, ο τουρκικός τύπος βάλει κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, με αφορμή τη δήλωσή του προ ημερών ότι «Οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να το κάνουν. Παίζουν με ό,τι έχουν. Η Αγία Σοφία είναι ένα απ’ αυτά τα παιχνίδια». Ο Ταμέρ Κορκμάζ, αρθρογράφος της εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», έγραψε σχετικά: «Ο Ιερώνυμος υπερέβη τα όρια. Οι λέξεις του αλαζόνα Αρχιεπίσκοπου θα λάβουν την απάντηση που τους αρμόζει, σε λίγες ημέρες» .

Ένας αρθρογράφος της εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» από την άλλη, άφησε υπόνοιες ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνεργαζόταν με την CIA, παρέχοντας βοήθεια στον Φετουλάχ Γκιουλέν για το πραξικόπημα το 2016, ενώ ο αρθρογράφος Αχμέτ Χακάν της «Χουριέτ» έγραψε ότι «αν ανοίξει η Αγία Σοφία, θα έχει συμβάλει σε αυτό και ο συγκεκριμένος Αρχιεπίσκοπος».

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα η Αγία Σοφία να λειτουργήσει ως τέμενος από τις 15 Ιουλίου, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του AKP, Νούμαν Κουρτούλμους, έκανε σήμερα την εξής δήλωση: «Ελπίζω ότι θα ανοίξει νωρίτερα. Κατά τη γνώμη μου, αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει από σήμερα. Τώρα αυτό το ερώτημα εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο. Ελπίζω ότι το δικαστήριο θα δώσει θετική απάντηση. Περιμένουμε να ανοίξει ως τζαμί».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα