ΑΘΗΝΑ
17:11
|
24.04.2024
Τουρκία και GNA ετοιμάζουν επίθεση στη Σύρτη(;). 3 νεκροί της Wagner από την επίθεση του GNA στην αλ Τζούφρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Λιβύη, αλλά και στο διπλωματικό τερέν των εμπλεκομένων δυνάμεων, ιδιαίτερα μετά την επίθεση στη βάση Αλ Ουατίγια που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή καταστρέφοντας τουρκικά αεροπορικά συστήματα, αν και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η εθνικότητα των δυνάμεων που έπληξαν τη βάση.

Ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ σε συνέντευξή του στο δίκτυο Sky News Arabia, προειδοποίησε την Τουρκία ότι ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) θα συνεχίσει να μάχεται μέχρι να απελευθερωθεί ολόκληρη η χώρα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του εξήρε τη στάση των αραβικών χωρών και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έναντι της Τουρκίας.

Τόνισε ότι η Τουρκία επιδιώκει να λεηλατήσει τον πλούτο της Λιβύης και ότι η επίθεση της έχει ως στόχο την μετατροπή της Λιβύης σε οθωμανικό κράτος, υπογραμμίζοντας ότι η “αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας είναι εθνικό καθήκον”.

“Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη γη και τον λαό μας”, διεμήνυσε ο διοικητής του LNA, ξεκαθαρίζοντας ότι “ο πόλεμος εναντίον της Τουρκίας δεν θα σταματήσει μέχρι να απελευθερώσουμε ολόκληρη τη Λιβύη”. 

Την Τρίτη (07/07), ο GNA, απάντησε με επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη βάση αλ-Τζούφρα. Ο στρατός της κυβέρνησης της Τρίπολης έπληξε συστήματα αεράμυνας (PantSir-S1) στην κεντρική Λιβύη.

Σύμφωνα με αναφορές τουρκικών μέσων ενημέρωσης (Yeni Şafak) από την επίθεση σκοτώθηκαν τρεις μισθοφόροι της ομάδας Wagner που έχει τη στήριξη της Ρωσίας.

Επίσης, χθες Τρίτη 7/7/2020 στην ιστοσελίδα Arab Weekly διατυπώθηκε η άποψη πως τα επιτιθέμενα αεροσκάφη στην Αλ Ουατίγια ήταν μαχητικά Rafale, τα οποία διαθέτει η Γαλλία και η Αίγυπτος.

Επιπλέον, ο στρατηγός του LNA Χαλέντ Μαχτζούμπ έκανε λόγο, για σημαντικό πλήγμα των τουρκικών συστημάτων στην Αλ Ουατίγια, σημειώνοντας ότι “οι αεροπορικές δυνάμεις του LNA εξαπέλυσαν εννέα επιδρομές στην τουρκική βάση, με αποτέλεσμα να καταστραφεί περίπου το 80% των αρχικών στόχων και των τουρκικών αντιαεροπορικών συστημάτων ‘Hawk’.”

Σήμερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος που έπληξε την Αλ Ουατίγια ήταν Mirage 2000-9 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το οποίο απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Sidi-Barani της Αιγύπτου. 

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι η Τουρκία και ο GNA ετοιμάζονται να απαντήσουν με επίθεση στη Σύρτη σε μια προσπάθεια να ανακτηθεί το γόητρό τους που επλήγει στην Αλ Ουατίγια.

Σημειώνεται ότι η αεροπορική βάση, Αλ Ουατίγια, που βρίσκεται σε απόσταση 140 χιλιομέτρων νοτιο-δυτικά της Τρίπολης, είχε ανακτηθεί από την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) τον Μάιο, σηματοδοτώντας την αποτροπή της επίθεσης που είχε εξαπολύσει ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ.

Έκτοτε, οι δυνάμεις του Χαφτάρ κατηγορούν την ΚΕΕ ότι την παρέδωσε στις στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας.

Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για τη λιβυκή κρίση

Εν τω μεταξύ ο ιταλός υπουργός Άμυνας Λορέντσο Γκουερίνι πραγματοποίησε χθες επίσκεψη-αστραπή στην Άγγυρα.

Μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλούσι Ακάρ, τόνισε ότι “δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για τη λιβυκή κρίση”, καθώς “δεν υπάρχει λύση η οποία να προβλέπει τη διχοτόμηση της Λιβύης”.

Η Ιταλία παραμένει της άποψης ότι είναι απόλυτα αναγκαία η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, όπως είχε προβλεφθεί από τη Σύνοδο του Βερολίνου, τον περασμένο Ιανουάριο.

Σε ότι αφορά την αποστολή “Ειρήνη”, για την τήρηση του εμπάργκο όπλων, ο Γκουερίνι έκρινε ότι “είναι ισορροπημένη και τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές” και ότι “αποτελεί μιας βασικής σημασίας συμβολή της Ε.Ε., με στόχο την ειρήνευση στην Λιβύη”.

Σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε την προσδοκία “να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για μια ισορροπημένη επίλυση των διαφορών που προέκυψαν”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα