ΑΘΗΝΑ
11:17
|
21.05.2024
Το άγαλμα βρισκόταν στη Σέβνιτσα, τη γενέτειρα της Μελάνια και κάηκε στις 4 Ιουλίου, Μέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις 4 Ιουλίου, τη Μέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, ένα ξύλινο άγαλμα της Μελάνια Τραμπ πυρπολήθηκε από αγνώστους στην πατρίδα της, τη Σλοβενία.

Το συμβάν έγινε γνωστό από τον Μπραντ Ντάουνι, τον Αμερικανό καλλιτέχνη που φιλοτέχνησε το άγαλμα. Ο Ντάουνι που τα τελευταία χρόνια ζει κι εργάζεται στο Βερολίνο, κλήθηκε να απομακρύνει το πυρπολημένο άγαλμα από τη θέση του την επόμενη μέρα.

Η τοπική αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των βανδάλων, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει το γεγονός.

Το ξύλινο άγαλμα της κυρίας Τραμπ στήθηκε στις παρυφές της Σέβνιτσα (είναι η γενέτειρά της) πριν από έναν περίπου χρόνο, στις αρχές Ιουλίου του 2019. Υποτίθεται ότι απεικονίζει την πρώτη κυρία των ΗΠΑ με το γαλάζιο παλτό πο φορούσε τη μέρα της αναγόρευσης του συζύγου της ως προέδρου, αλλά ανυτικειμενικά δεν έχει καμία ομοιότητα με τη Μελάνια.

Εύκολα θα το περιέγραφε κάποιος ως αμφιβόλου αισθητικής και υπήρξε η αιτία αρκετών εντάσεων από τη μέρα που έγιναν τα αποκαλυπτήριά του. Πολλοί Σλοβένοι ενίστανται για την ουσία του πράγματος, για το αν, δηλαδή, υπήρξε ευθύς εξαρχής κάποιος λόγος για να στηθεί ένα άγαλμα της Μελάνια Τραμπ στη χώρα, ενώ άλλοι στέκονται στην παράξενη όψη του. Όπως (σωστά) υποστηρίζουν, το άγαλμα μοιάζει περισσότερο με κακοφτιαγμένη Στρουμφίτα παρά με την πρώτη κυρία των ΗΠΑ και το χαρακτηρίζουν “ντροπή” για την πόλη της Σέβνιτσα.

Ο κος Ντάουνι (ο γλύπτης) ήλπιζε ότι το άγαλμά του θα έδινε αφορμή για γόνιμες συζητήσεις για την πολιτική των ΗΠΑ στο μεταναστευτικό και ζήτησε από τους βανδάλους να εξηγήσουν τουλάχιστον τα κίνητρα της πράξης του.

Η Μελάνια Τραμπ γεννήθηκε στη Σέβνιτσα όταν η Σλοβενία ήταν ακόμα κομμάτι της Ενωμένης Γιουγκολσαβίας και μετανάστευσε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’90. Από τη μέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, η Σέβνιτσα έχει γίνει πόλος έλξης τουριστών που καταφθάνουν στην πόλη για να επισκεφθούν το σπίτι και το σχολείο της Μελάνια και να αγοράσουν αναμνηστικά μπλουζάκια και παντόφλοες Μελάνια ή για να δοκιμάσουν το μπιφτέκι “Τραμπ” (γαρνιρισμένο με κίτρινο τυρί στο σχήμα του μαλλιού του προέδρου των ΗΠΑ).

Στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, στη Λουμπλιάνα, τον περασμένο Αύγουστο είχε τοποθετηθεί ένα εξίσου άσχημο και εξίσου διχαστικό ξύλινο άγαλμα του Ντόνταλντ Τραμπ. Το ύψους οκτώ μέτρων ξόανο του προέδρου των ΗΠΑ είχε την ίδια τύχη με αυτό της Πρώτης Κυρίας: πυρπολήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

Με πληροφορίες από το BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα