ΑΘΗΝΑ
00:20
|
25.04.2024
Αύριο αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ της Τουρκίας, με τα media της χώρας να θεωρούν δεδομένη την αλλάγή του status.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με δηλώσεις τους στο διεθνές πρακτορείο Reuters, (ανώνυμοι) αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΚΑΡ, προεξοφλούν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης.

“Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την αγωγή που κατατέθηκε για την ακύρωση του διατάγματος του 1934, η οποία όριζε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, δεν έχει ακόμη επίσημα ανακοινωθεί. Η απόφαση αναμένεται πιθανώς την Παρασκευή. Υπάρχουν πληροφορίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Περιμένουμε να ακυρωθεί το διάταγμα”, αναφέρει ένας από τους αξιωματούχους, αξιωματούχος, ενώ κάποιος άλλος δηλώνει στο Reuters: “Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έχει ακόμη αποφασίσει την ακύρωση. Την αναμένουμε ωστόσο. Αναμένουμε την απόφαση να εκδοθεί την Παρασκευή και την επίσημη κοινοποίησή της πολύ σύντομα. Δεν υπάρχει επίσημη απόφαση αυτή τη στιγμή. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, αλλά και να μη γίνει τότε, θα γίνει λίγες μέρες μετά”.

Εν τω μεταξύ, σε νέα παρέμβασή του σχετικά με την Αγία Σοφία, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε σήμερα ότι “το άνοιγμα στη λατρεία δεν αφαιρεί την ιστορική ταυτότητα ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς που φέρει η Αγία Σοφία. Περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να την επισκεφθούν”.

Τα τουρκικά ΜΜΕ

Σε όλα τα πρωτοσέλιδα του Τουρκικού τύπου σήμερα Πέμπτη 9 Ιουλίου πρώτο θέμα είναι η κρίση του ΣτΕ -την Παρασκευή 10 Ιουλίου- για την Αγία Σοφία. Σύσσωμος σχεδόν ο φιλοκυβερνητικός Τύπος προεξοφλεί τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, κάνοντας λόγο για “ιστορική” απόφαση, θεωρώντας δεδομένη την κρίση του ΣτΕ υπέρ της μετατροπής.

Στη Χουριέτ, ο αρθρογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί σημειώνει ότι το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε -και μάλιστα ομόφωνα- το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για τακτική μουσουλμανική λατρεία και επιμένει ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί αύριο, Παρασκευή 10 Ιουλίου.

“Αύριο είναι μια ιστορική μέρα στον αγώνα για την Αγία Σοφία”, γράφει χαρακτηριστικά η Χουριέτ.

Χθες, Τετάρτη 08/07, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ μετέδωσε ως ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι το ΣτΕ προσανατολίζεται στην ακύρωση του διατάγματος του 1934 και αποφασίσει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Με πληροφορίες από Ethnos.gr και SputnikNews.gr.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα