ΑΘΗΝΑ
09:42
|
26.04.2024
Πληθαίνουν οι φήμες ότι η Τζανίνε Άνιες προτίθεται να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά της στις επικείμενες εκλογές υπέρ του Κάρλος Μέσα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστική δίωξη εναντίον του Πρώην προέδρου Έβο Μοράλες για “τρομοκρατία” και “χρηματοδότηση τρομοκρατίας” εξέδωσε τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020 η Εισαγγελία της Λα Πας, ενώ πληθαίνουν οι φήμες ότι η ντε φάκτο Πρόεδρος Τζανίνε Άνιες προτίθεται να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά της στις επικείμενες εκλογές υπέρ του Κάρλος Μέσα, του βασικού αντι-Μοράλες υποψηφίου.

Και οι δύο αυτές εξελίξεις φαίνεται πως αποτελούν μέρος μιας νέας στρατηγικής, made in USA, που μπήκε σε εφαρμογή μόλις οριστικοποιήθηκε η διεξαγωγή των εκλογών για τις 6 Σεπτεμβρίου. Είναι από τη μεριά τους η τελική προσπάθεια ώστε να αποτραπεί η διαφαινόμενη νίκη του MAS, του κόμματος του Έβο Μοράλες.

Εισαγγελική δίωξη εναντίον του Μοράλες για “τρομοκρατία”

Η υπόθεση με τη δίωξη εναντίον του Μοράλες δεν είναι νέα. Βασίζεται σε ένα ηχητικό ντοκουμέντο που είχε καταθέσει ο Υπουργός Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης Αρτούρο Μουρίγιο ήδη από τον Νοέμβριο 2019 και όλο αυτό το διάστημα η εισαγγελία το εξέταζε.

Πρόκειται, υποτίθεται, για ένα τηλεφώνημα στο οποίο ο Μοράλες μιλά με τον Φαουστίνο Γιούκρα, συνδικαλιστή ηγέτη των καλλιεργητών κόκας στην Κοτζαμπάμπα, διαγραμμένο μέλος του MAS, και του υποδεικνύει να κατευθύνει τους ανθρώπους του σε βίαιες πράξεις κτλ. κατά τη διάρκεια των τότε συγκρούσεων. Ο Μουρίγιο είχε πει από τότε ότι με αυτό το στοιχείο θα βάλει τον Μοράλες τριάντα χρόνια φυλακή. Την ίδια δήλωση επανέλαβε και τώρα, μετά την ανακοίνωση της δίωξης.

Στην ανακοίνωσή της η εισαγγελία διευκρίνισε ότι έχει στη διάθεσή της τρία ντοκουμέντα (δύο ηχητικά και ένα βίντεο), τα οποία εστάλησαν στην Κολομβία και εξετάστηκαν από ειδικό τεχνικό τμήμα του εκεί Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το οποίο και απεφάνθη ότι “είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να ταυτίζεται η φωνή που ακούγεται με αυτή του Έβο Μοράλες”.

Από τη δική του πλευρά ο Μοράλες δήλωσε ότι τα ηχητικά είναι κατασκευασμένα. Ο δικηγόρος του, Βίκτωρ Μπόρντα, πολιτικό στέλεχος του MAS, αναρωτήθηκε: “Ποια ακριβώς είναι η τρομοκρατική πράξη για την οποία κατηγορείται ο Μοράλες; Έγινε ή όχι;”.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το MAS, καταγγέλλοντας τη δίωξη ως μέρος ενός γενικότερου “δικαστικού πολέμου” εναντίον του MAS και των υποψηφίων του. Επεσήμανε μάλιστα πως ο Εισαγγελέας της Λα Πας είναι αυτός που έχει στραφεί εναντίον και του Λουίς Άρσε, του υποψηφίου του MAS για την προεδρία της χώρας, θέτοντας την υποψηφιότητά του υπό νομική αμφισβήτηση. “Δεν μας τρομάζουν”, καταλήγει η ανακοίνωση του MAS. “Η συστηματική δικαστική δίωξη, οι καταχρήσεις και η καταστολή εναντίον του λαού μετράνε μέρες. Η δημοκρατία θα επιστρέψει στη Βολιβία σύντομα”.

Αντι-Μοράλες συμμαχία της Άνιες με τον Μέσα

Εν τω μεταξύ την περασμένη εβδομάδα ο ισχυρός άνδρας της ντε φάκτο κυβέρνησης, Αρτούρο Μουρίγιο, υπαινίχθηκε κάποιου είδους εκλογική συμμαχία της Τζανίνε Άνιες με τον Κάρλος Μέσα. “Θα υπάρξουν εκπλήξεις”, είπε χαρακτηριστικά. Την επομένη, όταν τον ρώτησαν τι εννοεί, απάντησε: “Ενόψει της ενδεχόμενης επιστροφής του MAS στην εξουσία, είναι απαραίτητο να αναζητηθεί πολιτική ενότητα, ακόμη και να σκεφτούμε το μέλλον του πολιτικού συστήματος της χώρας”.

Αντίθετος στην ιδέα της συνεργασίας με τον Κάρλος Μέσα εμφανίστηκε ο Σαμουέλ Ντόρια Μεντίνα, συνυποψήφιος της Άνιες για τη θέση του αντιπροέδρου. “Η πιθανότητα συνεννόησης με τον Μέσα δεν συζητήθηκε στο κόμμα μας, οπότε καταλαβαίνω ότι είναι μια προσωπική πρόταση του υπουργού Μουρίγιο”, έγραψε ο Μεντίνα στο twitter του.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο Έβο Μοράλες, ο οποίος σε συνέντευξή του την Παρασκευή 3 Ιουλίου ανέφερε σαφώς ότι η συνεργασία Άνιες και Μέσα αποτελεί υπόδειξη των ΗΠΑ. Είναι καιρός τώρα, εξήγησε ο Μοράλες, που η κυβέρνηση Τραμπ απαιτεί από την Άνιες να αποσύρει την υποψηφιότητά της, μετά από μελέτες που έγιναν από τους Αμερικανούς που τη συμβουλεύουν και είναι οι ίδιοι που συνεργάστηκαν με τον Γκόνι Σάντσες ντε Λοσάδα στην εκλογική του εκστρατεία πριν από το 2003 (σημ. τότε πρόεδρος της Βολιβίας). “Δικαίωμά τους είναι”, κατέληξε ο Μοράλες. “Άλλωστε το ίδιο πρόγραμμα έχουν: τον νεοφιλελευθερισμό. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι ότι θα γίνουν οι εκλογές”.

Και μια θρησκευτική είδηση: Την Παρασκευή 3 Ιουλίου ανακοινώθηκε πως ο Πάπας Φραγκίσκος όρισε υπεύθυνο της Ποντιφικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική τον πρώην πρεσβευτή του Έβο στο Βατικανό, Χούλιο Σεζάρ Καμπαλέρο Μορένο. Έργο της επιτροπής είναι “η υπεράσπιση της πίστης και τη διάδοση θρησκείας” στην ήπειρο, ενώ επίσης “επιβλέπει και υποστηρίζει το έργο” του Συμβουλίου των Επισκόπων της Λατινικής Αμερικής (CELAM).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα