ΑΘΗΝΑ
13:41
|
26.04.2024
Πορείες, συγκεντρώσεις και θεσμικές αντιδράσεις ενάντια στο νομοσχέδιο.
ÓõæÞôçóç åðß ôùí áíáèåùñçôÝùí äéáôÜîåùí ôïõ ÓõíôÜãìáôïò, óôçí ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò ôçí ÄåõôÝñá 18 Íïåìâñßïõ 2019. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ευθέως κατά του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του συνέρχεσθαι βάλλει το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή σήμερα, Πέμπτη, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΠΡΟ.ΠΟ.).

Στο νομοσχέδιο αντιδρούν εκατοντάδες εργατικά σωματεία, φορείς, φοιτητικές οργανώσεις κ.α., που συμμετέχουν στην κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί σήμερα, στις 7μ.μ. στα Προπύλαια, και τις λοιπές αντίστοιχες δράσεις σε όλη τη χώρα.

Το νομοσχέδιο που κατ’ ουσίαν ποινικοποιεί τις διαδηλώσεις και δημόσιες συγκεντρώσεις, όταν δεν τελούν υπό τον απόλυτο κρατικό έλεγχο, έχει ήδη δεχθεί τα πυρά όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην ΚΙΝΑΛ, το οποίο δήλωσε ικανοποιημένο από τις αλλαγές που επέφερε, πριν την κατάθεση, ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αποσύροντας τις πιο εξώφθαλμα προκλητικές και αντισυνταγματικές διατάξεις, κάποιες εκ των οποίων ξεπερνούσαν ακόμη και τις αντίστοιχες χουντικές. 

Πάντως, η στάση του ΚΙΝΑΛ ήδη προκαλεί τριγμούς στο κόμμα, με κορυφαία στελέχη να διαφοροποιούνται. Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής του Κινήματος και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη», επικρίνοντας εμμέσως τη θέση του ίδιου του του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας επενέβη, χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματικές τις πυρηνικές προβλέψεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Επιπρόσθετα, αυστηρή κριτική άσκησε και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, που ουσιαστικά υιοθετεί την οπτική της αντιπολίτευσης στη σχετική έκθεσή της.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η μη γνωστοποίηση μιας διαδήλωσης ή συνάθροισης στις αρχές δεν αποτελεί νόμιμο λόγο απαγόρευσής της και καμμία απαγόρευση δεν μπορεί να γίνει αν οι όποιοι κίνδυνοι επικαλούνται οι αρχές για να την επιτύχουν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλα μέσα. Τέλος, τονίζεται ότι είναι αντισυνταγματική η πρόβλεψη για ορισμό «οργανωτή».   

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα