Σύμφωνα με τον ειδικό του ΟΗΕ σε θέματα εξαθλίωσης Φίλιπ Άλστον η μέτρηση της φτώχειας με βάση το όριο των $1.90 την ημέρα οδήγησε τον οργανισμό σε αδικαιολόγητο εφησυχασμό.
Οι διεθνείς φορείς έχουν αποτύχει στην προσπάθειά τους να δώσουν τέλος στην ενδημική φτώχεια ανα τον πλανήτη, και η πανδημία του covid-19 θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους στην οικονομική απελπισία, δήλωσε ο Φίλιπ Άλστον, ο απερχόμενος ειδικός του ΟΗΕ σε θέματα εξαθλίωσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Ακόμα και πριν τον covid-19, σπαταλήσαμε μια δεκαετία στη μάχη ενάντια στη φτώχεια με αδικαιολόγητες θριαμβολογίες, και παρεμποδίζοντας εκείνες ακριβώς τις μεταρρυθμίσεις που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις χειρότερες συνέπειες της πανδημίας», ανέφερε σε επίσημη δήλωση του στα πλαίσια της παράδοσης της τελευταίας του μελέτης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
«Το άθλιο ιστορικό, εκ μέρους του ΟΗΕ, της αντιμετώπισης της φτώχειας και της ανισότητας, προηγείται κατά πολύ της εκδήλωσης της πανδημίας», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε σε μια αναφορά της Διεθνούς Τράπεζας από το 2018 η οποία έκανε λόγο για «πρωτοφανή και εντυπωσιακή πρόοδο» στην καταπολέμηση της φτώχειας.
Η αναφορά της Διεθνούς Τράπεζας βασίζονταν στον ορισμό της «απόλυτης φτώχειας» ως διαβίωσης με κάτω από $1.9 την ημέρα, σύμφωνα με τον οποίο η μερίδα του πληθυσμού που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση έπεσε από το 35% στο 11% έως το 2017.
Σύμφωνα με τον Άλστον όμως, ο οποίος είναι καθηγητής στη νομική σχολή του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ένα τέτοιο κριτήριο δίνει μια «διαστρεβλωμένη εικόνα» του τι συνιστά φτώχεια, καθώς το ποσό αντιστοιχεί σε επιβίωση υπό άθλιες συνθήκες, και το να το φτάσει ή να το υπερβεί κάποιος οριακά δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ξέφυγε από την εξαθλίωση.