Ο τομέας των οργανώσεων «ανθρωπιστικής βοήθειας» βρίσκεται στο στόχαστρο ήδη από το 2018, όταν έγινε γνωστό ότι προσωπικό της οργάνωσης Oxfam πλήρωσε γυναίκες στην Αϊτή για σεξουαλικές υπηρεσίες ενώ βρίσκονταν στη χώρα για την αντιμετώπιση του σεισμού του 2010.
Κατά την έρευνα για την υπόθεση της Oxfam, η «Επιτροπή Διεθνούς Ανάπτυξης» (IDC) του Βρετανικού κοινοβουλίου εντόπισε παρόμοιες υποθέσεις κακοποίησης και εκμετάλλευσης για πολλές ακόμη οργανώσεις σε διαφορετικές χώρες. «Από όσα μάθαμε πρόκειται για ενδημικό φαινόμενο στον χώρο των ανθρωπιστικών οργανώσεων», σύμφωνα με την πρόεδρο της επιτροπής Σάρα Τσάμπιον. «Πρέπει να ξεριζώσουμε την κουλτούρα που επιτρέπει και καλύπτει τέτοια περιστατικά».
Σύμφωνα με την Τσάμπιον πολλές από τις σχετικές περιπτώσεις αφορούν την ανταλλαγή ανθρωπιστικής βοήθειας με σεξ σε στρατόπεδα προσφύγων, όπου ο διακανονισμός είναι «ή συναινείς ή δεν σου δίνουμε φαγητό ― και μάλιστα από προσωπικό που πληρώνεται και βρίσκεται εκεί για να προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους».
Κατά την σχετική έρευνα, η οποία θα ξεκινήσει σήμερα Πέμπτη, οι βουλευτές θα ακούσουν μαρτυρίες από πληροφοριοδότες που ξεσκέπασαν τέτοιες περιπτώσεις, συχνά με προσωπικό κόστος.
Η Επιτροπή Διεθνούς Ανάπτυξης θα εξετάσει την πρόοδο που έχει γίνει σε ότι αφορά την προστασία των θυμάτων κακοποίησης από εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και την προστασία των πληροφοριοδοτών από πιθανές αντεκδικήσεις. Επίσης θα ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας σε μικρότερες οργανώσεις που δρουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Μια ακόμη πρωτοβουλία επιτρέπει σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να μοιράζονται πληροφορίες για προσωπικό που έχει εμπλακεί σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης, ώστε να αποτρέψει την μετάβαση των δραστών από οργανισμό σε οργανισμό, και έχει ήδη πετύχει την αποφυγή πρόσληψης 36 υποψηφίων.