ΑΘΗΝΑ
11:23
|
05.11.2024
Η Oxfam προειδοποιεί ότι 120.000 άνθρωποι θα πεθαίνουν καθημερινά από πείνα που σχετίζεται με την πανδημία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι φτωχές κοινότητες του πλανήτη στέλνουν ένα ξεκάθαρο, επείγον και επαναλαμβανόμενο μήνυμα: “Η πείνα θα προλάβει να μας σκοτώσει πριν τον κορονοϊό”.

Η πανδημία του Covid-19, συνδυασμένη με τους πολέμους που συνεχίζονται σε πολλά σημεία του κόσμου, τις οικονομικές ανισότητες που οξύνονται και την κλιμακούμενη κλιματική κρίση, δίνει τη χαριστική βολή σε ένα σύστημα διανομής και διαχείρισης της τροφής που έτσι κι αλλιώς ψυχορραγούσε.

Η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam προειδοποιεί ότι αυτήν τη στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της ασιτίας και αν -άμεσα- δεν κάνουμε κάτι γι’ αυτούς, πριν το τέλος του 2020 θα βιώσουμε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική τραγωδία: 120.000 θα πεθαίνουν καθημερινά από πείνα που σχετίζεται με τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Περισσότεροι, δηλαδή, απ’ όσους πεθαίνουν εξ’ αιτίας του Covid-19 αυτού καθαυτού.

Με την ίδια ένταση που παλέψαμε και καταφέραμε να περιορίσουμε τη διάδοση του ιου πρέπει τώρα να πολεμήσουμε για τον περιορισμό και -ει δυνατόν- την απάλειψη της πείνας.

Μοιράζοντας πείνα σε έναν ήδη πεινασμένο κόσμο

Στον φοβερά άνισο κόσμο που ζουμε, εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται ή πεθαίνουν από ασιτία κάθε χρόνο. Μόνο το 2019, 821 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι δεν είχαν σταθερή πρόσβαση σε τροφή. Απ’ αυτούς, 149 εκατομμύρια υπέφεραν από υποσιτισμό.

Η επισιτιστική κρίση δεν προκαλείται επειδή υπάρχει έλλειψη τροφών στον πλανήτη. Αυτά τα αδιανόητα επίπεδα πείνας είναι σύμπτωμα της παθογένειας ενός διαλυμένου επισιτιστικού συστήματος που δεν επιτρέπει σε εκατομμύρια συνανθρώπους μας να έχουν πρόσβαση στο φαγητό που φτάνει για όλους και περισσεύει και πετιέται.

Η πανδημία του κορονοϊού προσέθεσε νέα καύσιμα στη δεξαμενή της επισιτιστικής κρίσης. Τα lockdown και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα βάθυναν τις προϋπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες και εξέθεσαν τις αδυναμίες των κοινωνικών συστημάτων, εξωθώντας δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία και κατά συνέπεια στην επισιτιστική ανασφάλεια.

Η έκθεση της Oxfam καταγράφει τις δέκα χώρες και περιοχές του πλανήτη που υποφέρουν περισσότερο από πείνα. Πρόκειται για την Υεμένη, τη Δημοκρατία του Κογκό, το Αφγανιστάν, τη Βενεζουέλα, το Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής, την Αιθιοπία, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, τη Συρία και την Αΐτή. Σ’ αυτές τις χώρες ζει το 65% των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα παγκοσμίως.

Ο κορονοϊός αναδεικνύει, δυστυχώς και νέα επισιτιστικά ‘hotspots’: στην Ινδία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, οι δείκτες της πείνας στον πληθυσμό ανεβαίνουν δραματικά.

Απαιτείται άμεση δράση

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για ‘βιβλικούς λιμούς’ εξαιτίας του Covid-19 και των μέτρων εναντίον της πανδημίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ανθρωπιστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των ανθρώπων που βιώνουν το φάσμα της πείνας θα φτάσει τα 270 εκατομμύρια πριν το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί κατά 82% σε σχέση με το 2919.

Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, περισσότεροι άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους από την πείνα λόγω του κορονοϊού, παρά επειδή νόσησαν με τον ιό.

Από την έναρξη της πανδημίας και μέχρι σήμερα, η Oxfam έχει τροφοδοτήσει με φαγητό και πόσιμο νερό 4.5 εκατομμύρια ανθρώπους σε συνεργασία με 344 φορείς σε 62 διαφορετικές χώρες. Είναι πολλοί, αλλά είναι ελάχιστοι μπροστά σ’ αυτούς που χρειάζονται ή θα χρειαστούν άμεσα βοήθεια.

Μπορείς να τους προσφέρεις κι εσύ κάτι, μέσω των προγραμμάτων βοήθειας της Oxfam.

Με πληροφορίες από RT.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα